Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

BMM a mozgásszervi szakértő! +36 (1) 44-33-433 Bejelentkezés hétköznap és szombaton 8:00- este 20:00-ig . bejelentkezes@bmm.hu

Az ember izmai inakon keresztül kapcsolódnak a csontokhoz és mozdítják el azokat. Az inak rendkívül nagy szakítószilárdságú szövetek, melyeknek sokszor extrém terhelést kell elviselniük. Amennyiben egy ín sokszor van kitéve túlzott igénybevételnek, íngyulladás, azaz latinul tendinitis alakulhat ki. Tilly Tamás gyógytornászunk írja le, mit érdemes tudni erről a témáról.

Leggyakrabban érintettek az Achilles-ín, a négyfejű combizom ina, a csukló körüli inak, illetve a váll körüli izmok inai. Ezen testtájak túlerőltetése gyakran fordul elő sportolóknál, de helytelen munkahelyi körülmények nyomán is megjelenhet az említett kórkép.

A betegség megkülönböztetendő a tendinopátiáktól, melyek kialakulásának oka nem gyulladás, hanem a túlterhelt ín mikrosérüléseiből létrejövő strukturális károsodás, emiatt a kezelésük is más.

Íngyulladás tünetek

A tendinitis jellemző tünetei az ízület körüli fájdalom, csökkent mozgathatóság, melegség, duzzanat, esetenként bőrpír. A tünetek általában terhelésre fokozódnak. A gyulladt ínhoz tartozó izom gyakran feszes, nyomásérzékeny.

  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn
 

Íngyulladás kezelése

Az íngyulladás gyógyítása hosszadalmas folyamat, melynek oka az inak eredendően rossz vérellátása, lassú szöveti anyagcseréje. A kórkép jellemzően túlzott terhelés hatására alakul ki, mely ágens esetenként nehezen kiküszöbölhető, a testtáj nehezen tehermentesíthető (pl. Achilles ín). Javasolt az érintett testrész nyugalomba helyezése, az ízületet rögzítő sín (brace) viselése, non-szteroid gyulladáscsökkentők használata, fizikoterápia.

A jegelés és felpolcolás is hatékonyan csillapítják a tüneteket. A gyógyulás későbbi szakaszában megkezdhető az ín fokozatos terhelése, melyben gyógytornász nyújthat segítséget. Az akut szak lezajlása után a szövetnek szüksége van saját specifikus ingerére a megfelelő struktúra kialakulásához, ilyenkor a megfelelő edzés jelentősen gyorsítja a regenerációt.

A gyógyulási idő pár héttől több hónapig tarthat, mely egyénenként változó. Ha a kórkép krónikussá válik, tendinopátia is kialakulhat. A szteroid injekciók gyorsan csillapítják a tüneteket, ugyanakkor hosszútávon nem segítik a gyógyulást.

Fájdalmas panaszok esetén mindenképpen forduljon ortopéd szakorvoshoz a pontos diagnózis felállítása céljából! A célzott kezelésezután kezdődhet, melyben szakképzett gyógytornász segítségét ajánlott igénybe venni!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük