Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu

Tendinitis - íngyulladás tünetei

Tendinitis – az íngyulladás tünetei kezelése

szerző Dr. Moravcsik Bence Balázs | 2018.10.20.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


Az ember izmai inakon keresztül kapcsolódnak a csontokhoz és mozdítják el azokat. Az inak rendkívül nagy szakítószilárdságú szövetek, melyeknek sokszor extrém terhelést kell elviselniük. Amennyiben egy ín sokszor van kitéve túlzott igénybevételnek, íngyulladás, azaz latinul tendinitis alakulhat ki. Szabó Loránd gyógytornászunk írja le, mit érdemes tudni erről a témáról.


A betegség legyakoribb okai

Leggyakrabban érintettek az Achilles-ín, a négyfejű combizom ina, a csukló körüli inak, illetve a váll körüli izmok inai. Ezen testtájak túlerőltetése gyakran fordul elő sportolóknál, de helytelen munkahelyi körülmények nyomán is megjelenhet az említett kórkép.

Íngyulladás tünetek

A tendinitis jellemző tünetei az ízület körüli fájdalom, csökkent mozgathatóság, melegség, duzzanat, esetenként bőrpír. A tünetek általában terhelésre fokozódnak. A gyulladt ínhoz tartozó izom gyakran feszes, nyomásérzékeny.

Felkari íngyulladás

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Íngyulladás kezelése

Az íngyulladás gyógyítása hosszadalmas folyamat, melynek oka az inak eredendően rossz vérellátása, lassú szöveti anyagcseréje. A kórkép jellemzően túlzott terhelés hatására alakul ki, mely ágens esetenként nehezen kiküszöbölhető, a testtáj nehezen tehermentesíthető (pl. Achilles ín). Javasolt az érintett testrész nyugalomba helyezése, az ízületet rögzítő sín (brace) viselése, non-szteroid gyulladáscsökkentők használata, fizikoterápia.

A jegelés és felpolcolás is hatékonyan csillapítják a tüneteket. A gyógyulás későbbi szakaszában megkezdhető az ín fokozatos terhelése, melyben gyógytornász nyújthat segítséget. Az akut szak lezajlása után a szövetnek szüksége van saját specifikus ingerére a megfelelő struktúra kialakulásához, ilyenkor a megfelelő edzés jelentősen gyorsítja a regenerációt.

A gyógyulási idő pár héttől több hónapig tarthat, mely egyénenként változó. Ha a kórkép krónikussá válik, tendinopátia is kialakulhat. A szteroid injekciók gyorsan csillapítják a tüneteket, ugyanakkor hosszútávon nem segítik a gyógyulást.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!