Mielőtt azonban panaszunkkal elrohannánk a legközelebbi gyógytornászhoz fontos tisztáznunk a kiváltó okokat, ugyanis a szédülés sok más betegség tünete is lehet. Fettik Gergő gyógytornász-fizioterapeuta segít eligazodni és magyarázatot adni az összefüggésekre.

migraine

Szédülés esetén sajnos a mai napig nincs a nyaki eredetet egyértelműen diagnosztizáló módszer, így a kezelés megkezdése előtt nélkülözhetetlen az egyéb okokat kizáró szakorvosi vizsgálatok elvégzése. Több szakterület bevonása is szükséges lehet, így a vizsgálatok akár hónapokig is eltarthatnak. A neurológiai okok, vagy az ortopédiai elváltozások mellett mindenképpen gondolnunk kell magának az egyensúly szabályozásáért felelős szervnek (félkörös ívjáratok) a betegségére, elváltozására, de ki kell zárni a kardiológiai betegségeket, a gyógyszer mellékhatásokat, a diabéteszt és természetesen nem feledkezhetünk meg a pszichés tényezőkről sem.

 

 

Mi az összefüggés a nyak és a szédülés között?

A helyzetérzékelésért felelős receptoraink (proprioceptorok) jelentős része a nyaki gerinc kisízületeiben valamint a körülötte lévő lágy képletekben (izmokban, szalagokban) találhatóak. Szerepük a fej helyzetéről való információ közvetítése a központi idegrendszer felé. Ha nyaktartásunk megváltozik egy direkt erőbehatás (pl: ostorcsapás szindróma), izomgyengeség, instabilitás, porckorongsérv vagy kopásos eredetű betegség miatt akkor az izmok, szalagok és az ízületi tok feszülése módosul. Így hibássá válik a helyzetérzékelésünk, ami szédüléshez vezethet.

Nyaki eredetű szédülés esetén jellemző tünetek az alábbiak:

– Időszakos megjelenés, ami néhány perctől akár órákig is eltarthat
– Bizonytalanság érzése
– Nyaki gerinc fájdalma, nyak mozgása provokálja a tünetet
– Elmosódott látás, hányinger
– Gyakori fülcsengés
– Nyaki gerinc kezelésével a tünetek csökkennek
– Tartási rendellenesség (pl: kiegyenesedett nyaki lordosis)

Hogyan segíthet ilyenkor egy manuálterapeuta?

Még a nyaki gerinc kezelését is megelőzi egy, az egész testet feltérképező mozgásszervi állapot felmérés, a nyaki szakasz izom-egyensúly felborulását ugyanis gyakran a gerinc alsóbb részeinek zavarai, vagy akár a medencénk aszimmetrikus állása okozza. A terapeuta vizsgálat során értékeli a páciens tartását, izmainak erejét, nyújthatóságát, a csontos képletek helyzetét valamint a csigolyák közti aktív és passzív mozgástartományokat (Blokkolt vagy épp túlmozgó szegmenteket keresve). A kezelés során nem csak a csigolyák közti blokkokat oldjuk, de visszaállítjuk a megfelelő izomegyensúlyt a feszes izmok lazításával a gyengék erősítésével egyénre szabott mozgásprogrammal megőrizve az elért javulást.

 manuálterápia

Mikor nem javasolt a manuálterápia?

– Beszédzavar
– Általános gyengeség
– Kettős látás
– Hányás, hányinger
– Nisztagmus (szemtekerezgés)
– Basilaris elégtelenség (VBI)

Ilyen tünetek esetén neurológus szakorvos tud segítséget nyújtani.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pin It on Pinterest

Share This