Mielőtt azonban panaszunkkal elrohannánk a legközelebbi gyógytornászhoz fontos tisztáznunk a kiváltó okokat, ugyanis a szédülés sok más betegség tünete is lehet. Fettik Gergő gyógytornász-fizioterapeuta segít eligazodni és magyarázatot adni az összefüggésekre.

migraine

Szédülés esetén sajnos a mai napig nincs a nyaki eredetet egyértelműen diagnosztizáló módszer, így a kezelés megkezdése előtt nélkülözhetetlen az egyéb okokat kizáró szakorvosi vizsgálatok elvégzése. Több szakterület bevonása is szükséges lehet, így a vizsgálatok akár hónapokig is eltarthatnak. A neurológiai okok, vagy az ortopédiai elváltozások mellett mindenképpen gondolnunk kell magának az egyensúly szabályozásáért felelős szervnek (félkörös ívjáratok) a betegségére, elváltozására, de ki kell zárni a kardiológiai betegségeket, a gyógyszer mellékhatásokat, a diabéteszt és természetesen nem feledkezhetünk meg a pszichés tényezőkről sem.

 

 

Mi az összefüggés a nyak és a szédülés között?

A helyzetérzékelésért felelős receptoraink (proprioceptorok) jelentős része a nyaki gerinc kisízületeiben valamint a körülötte lévő lágy képletekben (izmokban, szalagokban) találhatóak. Szerepük a fej helyzetéről való információ közvetítése a központi idegrendszer felé. Ha nyaktartásunk megváltozik egy direkt erőbehatás (pl: ostorcsapás szindróma), izomgyengeség, instabilitás, porckorongsérv vagy kopásos eredetű betegség miatt akkor az izmok, szalagok és az ízületi tok feszülése módosul. Így hibássá válik a helyzetérzékelésünk, ami szédüléshez vezethet.

Nyaki eredetű szédülés esetén jellemző tünetek az alábbiak:

– Időszakos megjelenés, ami néhány perctől akár órákig is eltarthat
– Bizonytalanság érzése
– Nyaki gerinc fájdalma, nyak mozgása provokálja a tünetet
– Elmosódott látás, hányinger
– Gyakori fülcsengés
– Nyaki gerinc kezelésével a tünetek csökkennek
– Tartási rendellenesség (pl: kiegyenesedett nyaki lordosis)

Hogyan segíthet ilyenkor egy manuálterapeuta?

Még a nyaki gerinc kezelését is megelőzi egy, az egész testet feltérképező mozgásszervi állapot felmérés, a nyaki szakasz izom-egyensúly felborulását ugyanis gyakran a gerinc alsóbb részeinek zavarai, vagy akár a medencénk aszimmetrikus állása okozza. A terapeuta vizsgálat során értékeli a páciens tartását, izmainak erejét, nyújthatóságát, a csontos képletek helyzetét valamint a csigolyák közti aktív és passzív mozgástartományokat (Blokkolt vagy épp túlmozgó szegmenteket keresve). A kezelés során nem csak a csigolyák közti blokkokat oldjuk, de visszaállítjuk a megfelelő izomegyensúlyt a feszes izmok lazításával a gyengék erősítésével egyénre szabott mozgásprogrammal megőrizve az elért javulást.

 manuálterápia

Mikor nem javasolt a manuálterápia?

– Beszédzavar
– Általános gyengeség
– Kettős látás
– Hányás, hányinger
– Nisztagmus (szemtekerezgés)
– Basilaris elégtelenség (VBI)

Ilyen tünetek esetén neurológus szakorvos tud segítséget nyújtani.

2 hozzászólás

  1. Üdvözlöm. Juniusban kezdődtek a problémáim. Akkor bppv -t diagnosztizáltak. Abból kigyógyógyultam de a szédülésem azóta is fennál. Fejforgatás, lehajlás közben nagyon megszédülök ,vagyis inkább egyensúlyzavarnak nevezném. Hányingerem nincs,néha nagyon fáj a nyaka, Balra forduláskor erősebbek a tünetek. Nyaki kopások, csontritkulás valamint 2mm-rel elcsúszott csigolya. Kérdésem az lenne lehet e a panaszom nyak miatt??!!

    Válasz
    • Szédülésnek több oka is lehet, érdemes neurológussal, kardiológussal, gerincgyógyásszal konzultálni. Amennyiben nyaki gerinc eredetű problémára gyanakszik, egy MRI vizsgálatra lesz szükség.

      Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This