Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Mozgás hatása a fájdalomra

Mozgás hatása a fájdalomra

szerző Sándor Dorottya | 2020.05.19.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A mozgás és a célzott gyakorlatok végzése a konzervatív fájdalomcsillapítás fontos eszköze, amennyiben mozgásszervi panasszal küzdünk. Olyan panaszok esetén, mint például a derékfájás vagy térdpanasz, a felépülés kulcsa a mozgásban rejlik.


Mozgás pozitív hatásai

A mozgásnak számos pozitív hatása van a szervezetre és a fájdalom megélésére, legyőzésére. A fájdalommal küzdő személy a mozgásterápia során megerősítést nyerhet, hogy problémája ellenére is képes bizonyos tevékenységek végrehajtására, és nem okoz további panaszt azzal, ha mozog. Nem kell, hogy korlátozottnak érezze magát a fájdalom miatt! A mozgás segít levezetni a stresszt, és csökkenteni vagy akár elkerülni az emiatt felerősödő panaszokat.
Mozgással a depresszió, és rossz hangulat is javítható. Utóbb említett tényezők a gyógyulás menetét is befolyásolják, ugyanakkor a fájdalom, és a mozgásszegény életmód is kiválthatja azokat.

Hogyan kell mozogni abban az esetben ha mozgásszervi panasz miatt fájdalom jelentkezik?

Előfordul, hogy a fájdalom, a mozgásszervi panasz mozgás közben jelentkezik. Ilyenkor gyakori reakció, hogy abbahagyjuk a mozgást, vagy valamilyen kompenzációval hajtjuk végre a mozdulatokat. A mozgás, ahogy a korábbiakban már kifejtettük, fontos eszköz ahhoz, hogy véghez vigyük hétköznapi feladatainkat. Gondoljunk erre, amikor meghúzzuk a hátunkat, és ennek hatására a mozgásunk feszes és nehezített lesz, a fájdalom miatt. A fájdalom miatt kialakult mozgáskorlátozottság normális abban az esetben, ha rövid ideig tart (24-48 óra), de ártalmas lehet abban az esetben, ha ennél tovább áll fenn. A mozgásszegény életmódnak további negatív hatásai jelentkezhetnek, amelyek lassítják a gyógyulást.

Gyógytorna is mozgás

A gyógytorna a hatékony mozgásterápia fontos része. Gyógytornász által vezetett speciális gyakorlatokkal kedvezően tudunk hatni a fájdalomra, és a funkciók is javíthatók. Amennyiben sikerül megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, és a hétköznapi mozgásokat fejleszteni, az életminőséget nagymértékben javulni fog, és a már korábban említett pozitív hatások is megjelenhetnek.


Mozgás és a fájdalom

A fájdalomról való gondolkodásunk meghatározó lehet egy terápia sikerességét vizsgálva. Például, ha tisztában vagyunk vele, hogy a fájdalom bizonyos szinten része a regenerációnak, és nem okoz további sérülést, valamint tudjuk, hogy a mozgás hasznos, akkor a fájdalom, amely mozgás során jelentkezik, kisebb lesz, mint akkor, amikor félünk a további mozgás által okozott sérüléstől. Ha félünk a mozgástól, és az általa kiváltott fájdalomtól, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy krónikus fájdalom alakuljon ki. Gyógytorna során a szakember segíteni tud abban, hogy a mozgást megfelelően adagoljuk, és leküzdjük a félelmet, majd a fájdalmat is. Kulcsfontosságú, hogy a rehabilitációt olyan szakember vezesse, aki tisztában van vele, hogy milyen gyakorlatokkal, feladatokkal és instrukciókkal optimalizálható a gyógyulás menete. Ha valaki fájdalom miatt korlátozott a mozgásban, fontos, hogy minél korábban kérjen segítséget, hiszen megfelelő tanácsokkal minden bizonnyal javítható az életminőség!


Mozgás és gyógyulás

Mozgásszervi panaszok esetén az esetek túlnyomó részében a mozgás a gyógyulás egyik kulcsa. Ugyanakkor bizonyos mértékű bátorságra is szükség van, ahhoz hogy merjünk elkezdeni mozogni. Legyünk magunkhoz türelmesek, és válasszunk olyan mozgásformát, amely közel áll hozzánk, és segíti gyógyulásunkat. Emlékezzünk arra, hogy bizonyos mértékű fájdalom normális egy sérülést követő regeneráció esetén, ha ezt helyesen menedzseljük, gyógyulásunkat segítjük.


Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!