Oldal kiválasztása

Az ízületi gyulladásokról és gerincfájdalmakról Dr. Mihola Dóra reumatológus szakorvos

Az ízületi gyulladásokról és gerincfájdalmakról beszél Dr. Mihola Dóra reumatológus szakorvos a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológiai szakrendelés orvosa.

Ízületi gyulladásnak nevezzük bármely ízületünk gyulladással járó megbetegedését, mely jelentkezhet heveny vagy krónikus formában, érinthet egy vagy több ízületet. Többféle úton is kialakulhat, azonban a végeredmény minden esetben az érintett ízület duzzanatával, vörösségével, melegségével, fájdalmával és funkciójának csökkentésével járó állapot.

Az ízületi gyulladásról sokaknak még mindig az idősebb korosztálymindennapjait megnehezítő fájdalmas panaszok jutnak eszükbe. A problémakör azonban ennél sokkal tágabb, sőt, napjainkban egyre több fiatalt is érint ez a betegségkör. Ezért érdemes „tiszta vizet önteni a pohárba” – összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Az ízületi gyulladás okai és típusai

Az ízületi gyulladásnak számos oka lehet, az okok alapján pedig több típust különböztetünk meg. Ezek között vannak egy ízületet és több ízületet érintő megbetegedések. Az okok tisztázása és a diagnózis felállítása minden esetben kulcsfontosságú a megfelelő kezeléshez.

Az egyik legegyszerűbb oka az ízületi gyulladásnak a túlterhelés. Ez a típus bármely korosztályt érintheti nemtől függetlenül. Gyakran alakul ki pl. sportolóknál, akik nem megfelelő felkészültséggel vágnak bele egy megterhelő versenybe. Azonban egy sima edzőtermi tréning és végződhet fájdalmas ízületi gyulladással, ha rossz technikával emelgetjük a súlyokat. Ilyenkor az óvatlanság és a felkészültség hiánya okozza a problémát, mely miatt a túlerőltetett ízület begyullad. Túlerőltetés azonban nem csak sporttevékenységgel kapcsolatban alakulhat ki. Gyakran előfordul olyan esetekben is, amikor valamilyen megterhelő fizikai munkát végzünk, melyhez nincs hozzászokva a szervezetünk. Például az első szép tavaszi hétvégén, amikor kiszabadulunk az irodai munkából és belevetjük magunkat a kerti munkába (kapálás, gyomlálás, esetleg árokásás). A fokozatosság mellőzése ilyenkor is komoly ízületi megbetegedést vonhat maga után. Túlterhelés esetén a gyulladást okozó tevékenység folytatása tilos, az ízület pihentetése és szakszerű kezelése szükséges.

Autoimmun ízületi gyulladás

Kéz fájdalom
  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn
Az ízületi gyulladás egy másik, sajnos nagyon elterjedt fajtája az autoimmun ízületi gyulladás. Ilyenkor a saját immunrendszerünk sejtjei támadják meg az ízületeket, fájdalmas panaszokat okozva. Az autoimmun gyulladás szintén bármely nemet és korosztályt érinthet, kezelése pedig speciális terápiát igényel. A leggyakrabban előforduló autoimmun ízületi gyulladás a reumatoid artritisz, mely egyszerre több ízület gyulladását is okozhatja. A reumatoid artritiszről ide kattintva tudhat meg többet.

Ízületi gyulladás kialakulhat valamilyen anyagcsere-probléma hatására is. Ilyen betegség például a köszvény, mely során apró, hegyes kristályok csapódnak ki az ízületekben. A kristályok heveny gyulladást okoznak, akár egyszerre több ízületben is, de jellemzően a lábfejen és a kézfejen. Ilyen esetekben az ízület kezelése mellett az anyagcsere-probléma kezelése is elengedhetetlen.

köszvény
  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn

Az ízületi gyulladások közül a legsúlyosabb, de szerencsére legkevésbé gyakoribb típus a bakteriális fertőzés okozta ízületi gyulladás. A feljebb leírt típusok esetén mindig ún. steril gyulladásról van szó, ebben az esetben azonban a gyulladás mögött valamilyen külső fertőzés áll a háttérben. Amennyiben a fertőző baktérium az ízülethez jut, nagyon komoly megbetegedést okozhat, sőt, kezelés hiányában akár visszafordíthatatlan következményei is lehetnek. Bakteriális ízületi gyulladás esetén a fájdalomcsillapítás mellett elkerülhetetlen a sebészeti beavatkozás (műtét) és az antibiotikumos kezelés is.

Az ízületi gyulladás tünetei

Az ízületi gyulladás fő tünete a fájdalom, melyet egy vagy akár több ízületben is érezhetünk. A gyulladás emellett pirosságot, meleg duzzanatot is okoz, sőt gyakran jár hőemelkedéssel vagy lázzal. Emellett minden fajtájára jellemző a gyulladt ízület használhatóságának csökkenése (pl. nem tudjuk felemelni, megtartani, hajlítani, stb.). Az ízületi gyulladás jellemzően fáradékonysággal és gyengeséggel is társul.

Az ízületi gyulladás kezelése

A megfelelő kezelési módszer alkalmazásához elengedhetetlen a gyulladás okának tisztázása és a pontos diagnózis felállítása. Ezt egy alapos vizsgálat során reumatológus szakorvos végzi.

Egyszerű túlerőltetés esetén is fontos reumatológus szakorvosfelkeresése, ha pihentetés és fájdalomcsillapító krémek helyi alkalmazása mellett sem javulnak a panaszok 3 nap alatt. A szakorvos feladata felderíteni, hogy áll-e esetleg más probléma is a gyulladás mögött, ami nehezíti a gyógyulást, valamint akár szájon át szedhető nonszteroid gyulladásgátló készítményt is javasolhat. Extrém esetben akár szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő injekció is szóba jöhet.

Autoimmun eredetű, és anyagcserezavar eredetű ízületi gyulladás esetén mindig személyre szabott, az állapotnak megfelelő terápiafelállítása szükséges. A gyulladás csökkentése mellett az alapbetegség kezelése is ugyanolyan fontos, azonban ez általában hosszú távú kezelést igényel. Gyakran életmódváltás, diéta és gyógyszeres kezelés együttes alkalmazása is szükséges.

Bakteriális eredetű ízületi gyulladás esetén a tünetek általában sokkal hevenyebben jelentkeznek: a magas láz, a nagyon erős fájdalom, az ízület mozgásképtelensége hirtelen alakul ki. A tünetekkel mielőbb szükséges szakorvoshoz fordulni, aki gondoskodik a szükséges vizsgálatok elvégzéséről és a mielőbbi megfelelő kezelésről (antibiotikus kúra, és akár műtéti beavatkozás is szóba jöhet).

A kezelés módjáról tehát minden esetben reumatológus szakorvosdönt, aki minden szempontot figyelembe véve, alapos vizsgálat alapján, személyre szabottan alakítja ki a javasolt terápiát.

Maradt még kérdése az ízületi gyulladásról? Tegye fel reumatológus szakorvosainknak !

0 hozzászólás

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Hírlevél
feliratkozás

BMM fizikoterápiás hírleveleire itt iratkozhat fel.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Nyitva vagyunk!


Bejelentkezés: +36 1 44 33 433


BÁTRAN JÖHET HOZZÁNK! ViGYÁZUNK EGYMÁSRA!

Dr. Moravcsik Bence Balázs
BMM orvosigazgató

You have Successfully Subscribed!

Iratkozzon fel a BMM hírleveleire

You have Successfully Subscribed!