Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Izomgörcs megelőzése nyújtással

Izomgörcs – Mitől görcsöl az izom?

szerző Tatai Krisztina | 2020.05.18.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Az izomgörcs

Az izomgörcs bárhol előfordulhat a testünkön, érinthet egy izmot vagy izomcsoportot és akár több percig is eltarthat. Több kiváltó oka is lehet és meglehetősen gyakori; az emberek nagy része legalább egyszer megtapasztalja életében.

Az emberi szervezetben háromféle izomszövet típus található: a szívizom, a simaizom és a harántcsíkolt izom, az izmok működését pedig az idegrendszer kontrollálja. A három típusnak eltérő szerkezete és működési mechanizmusa van. A szívizom speciális szerkezetű és egész életünk során folyamatosan működésben van. A simaizmok olyan szervek falában találhatóak meg, amelyeket akaratlagosan nem tudunk befolyásolni: a belek, a gyomor, a méh, az érhálózat, a légutak egyes részeiben, stb. Erre a típusú izomra a lassú, ám tartós összehúzódás jellemző, melyre nincsen ráhatásunk.

A simaizom görccsel járó állapotok más megoldást kívánnak, mint a harántcsíkolt izom görcsei. A simaizom görcsei, például a hörgő görccsel járó asztmás roham, a vese- vagy epeköves rohamok, bél és menstruációs görcsök hatékonyan csillapíthatóak görcsoldó gyógyszerek segítségével, míg a vázizomzat görcseit nem oldják.

A harántcsíkolt izmok azok az izmok, melyeket összefoglaló néven vázizomzatnak nevezünk, ezek segítségével tudjuk mozgatni a testünket és végtagjainkat. Akaratlagosan mozgathatók, a mozgás sebessége, intenzitása, erőssége is befolyásolható. Amikor mozgunk, folyamatosan megfeszítjük, majd elernyesztjük őket. Ilyen például, ha megfogunk egy tárgyat, vagy egyszerűen ha csak sétálunk. Az izomgörcs egy izom vagy izomcsoport akaratlan, erőteljes összehúzódása, melyet nem követ az elernyedési fázis.

Mit tehetünk az izomgörcs ellen, megelőzhetjük?

A „valódi” izomgörcs okát sokszor nem lehet egyértelműen megállapítani, de szerepet játszhat benne

Sérülés vagy túleröltetés okozta izomgörcs

Sportoláskor kiemelten fontos, hogy megfelelően melegítsünk be, edzés után pedig nyújtsuk le izmainkat. Ezzel az izomgörcsöket, és a sérüléseket is meg tudjuk előzni. Az edzéseket mindig légzőgyakorlatokkal és levezetéssel fejezzük be. A disztónikus görcsök,melyek nem „valódi izomgörcsök”, kisebb izomcsoportokat érintenek, többször ismételt mozdulatoktól, nem egy komolyabb megerőltetéstől alakulnak ki (gyakori azoknál akik írással foglalkoznak, billentyűzeten dolgoznak, hangszeren játszanak). Fontos az ergonomikus munkakörnyezetet kialakítása (asztal, szék, monitor megfelelő beállítása, kényelmes testhelyzetet és eszközök használata) és rendszeres szünetek beiktatásával pihentetni és közben nyújtani is tudjuk izmainkat.

Dehidratáltság kiszáradás

A megfelelő folyadékpótlás különösen fontos, ha az izomgörcsöt sporttevékenység, komolyabb fizikai igénybevétel okozza, főleg melegben/szabadban (ásványi anyagokkal dúsított, izotóniás sportitalt is fogyaszthatunk, ezek ugyanis a folyadékot és az ásványi anyagokat, elektrolitokat egyaránt pótolják). Csökkentsük a koffeintartalmú és az alkoholos italok fogyasztását, mert ezek vízhajtó tulajdonsággal bírnak.

Izomgörcs kialakulása vitamin és ásványi anyag hiányában

Elsősorban a magnézium és a kalcium hiánya, de időnként a káliumhiány is görcsökhöz vezethet (bár ez utóbbi izomgyengeséggel is együtt jár)
Táplálkozzunk egészségesen, részesítsük előnyben a magas kálium-, magnézium- és kalciumtartalmú ételeket!

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Túl alacsony hőmérséklet

A szövetek túl-ill.kihűlése is okozhat izomgörcsöt. Ezt könnyen kitudjuk védeni: tavasszal, de hűvösebb nyári estéken is öltözzünk melegebben vagy egy jó meleg fürdőt is vehetünk, az érintett területre melegíthető géltasakot is tehetünk, egészen addig, amíg a panasz nem oldódik.

Vérkeringési problémák

A visszeres problémák okozta görcsökön gyógytornával/lábtornával is segíthetünk. A váltózuhanyt, lábfürdőt, vénás keringést segítő krémeket is alkalmazhatjuk kiegészítésként. Ha a lábakat felpolcoljuk vagy tartós igénybevétel (pl.álló/ülő foglalkozás) esetén fáslit vagy gumiharisnyát viselünk, akkor ezekkel kezelhetjük és megelőzhetjük a görcsök jelentkezését tehát a prevencióban is segíthetnek.
Az érelmeszesedés (artériák/ütőereket érinti) következtében a lábszár nagy erei annyira összeszűkülhetnek, hogy korlátozott ideig tudják szállítani az oxigént az izmokhoz. Így mindig korábban, egy adott távolság megtételekor (pl. 100 méter) jelentkezik az izomgörcs, fájdalom. Ez a távolság az érszűkület stádiumától függ. Ezen tünetek észlelésekor, azonnal forduljunk orvoshoz!
A cukorbetegség károsítja a perifériás idegeket, ez is okozhat izomfájdalmat, görcsöket.

Éjszakai lábgörcsök

Várandós kismamáknál is jelentkezhetnek, ebben az esetben az alacsony ásványianyag-szint is állhat a lábgörcsök hátterében. Az alsó végtagban (comb, vádli, lábfej) jelentkező, jellegzetes, fájdalmas görcsök gyakran az éjszaka közepén jelentkeznek és néhány percig tartanak. Masszázzsal, meleg borogatással, vagy az izmok nyújtásával oldhatjuk. Felállással vagy járkálással is fokozzuk a vérkeringést, így panaszaink is könnyebben elmúlhatnak. Az éjszakai görcsök tényleges okát nem ismerjük.

Lábszárak rossz statikai helyzete

Lúdtalp, csípőficam stb. is járhat fájdalmas görcsökkel. Ortopéd szakorvos javasolhat korrekciós talpbetétet, gyógytornász segítségével pedig tartásjavító tornát tanulhatunk meg. Fiatal felnőtt korban még ritkábban, később egyre inkább állhat valódi betegség a lábikragörcs mögött. Ízületi betegséghez is társulhatnak görcsös izomfájdalmak: izomlazító krémeket, masszázst, gyógyfürdőt, és gyógytornát alkalmazhatunk.

Az izomgörcs egyéb kiváltó okai

Közvetett módon néhány gyógyszer is okozhat izomgörcsöket például szteroidok, vízhajtók, fogamzásgátlók, koleszterincsökkentők, a magas vérnyomás, az asztma, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a csontritkulás kezelésére alkalmazott szerek is. Egyéb betegségek pl. vesebetegség, pajzsmirigybetegségek, sclerosis multiplex is hajlamosíthatnak rá

Sok embernél a túlzott stressz is fokozhatja a görcskészséget. Lazító gyakorlatokkal, relaxációval, egy jó masszázzsal tudunk enyhíteni a testi/lelki túlterhelésen.

Ezen irányelvek betartása mellett, jelentősen csökkenthetjük a sérülések, izomgörcsök előfordulását vagy annak gyakoriságát. Az izomgörcsök kezelésekor vegyük figyelembe az okot, vajon mi válthatta ki? „Egyszerűbb” esetekben tehát az izmok keringésének javításával (masszázs izomlazító krémek alkalmazásával, óvatos mozgatással) elősegíthetjük a görcsök mielőbbi elmúlását.

Feltétlenül forduljunk orvoshoz ha ezek a görcsök sűrűn jelentkeznek, mert más komolyabb probléma (izom- idegrendszeri betegség, mellék pajzsmirigyhormon-zavar) is állhat a háttérben melyeknek kizárása orvosi kompetencia.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!
A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!