Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Gyógyulástörténet - csípőprotézis

Gyógyulástörténet Szehr Lajos

szerző Dr. Gáspár Szabolcs | 2023.04.03.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Hirtelen fellépő, gyors lefolyású probléma

Nekem nagyon hirtelen történt az egész. Nem bírtam már várni. Éjszakákat nem aludtam szinte egyáltalán, olyan fájdalmaim voltak. … Fájdalmaim hirtelen jöttek, 3 hónap leforgása alatt, annyira, hogy menni nem tudtam, csak 2 mankóval.

Van olyan páciensünk, akinél a csípőízületi kopás hosszú évek alatt alakul ki, kezdetben enyhébb tünetekkel. És vannak olyanok, mint Szehr úr, akinél néhány hónap leforgása alatt jelentek meg és lettek súlyosak a panaszok. Minden ember és eset más, ezért fontos figyelni testünkre és már a panaszok kezdeti stádiumában szakember segítségét kérni.

Előrehaladott csípőízületi kopás – csípőprotézis műtéttel orvosolható

Dr. Gáspár Szabolcs így összegezte a páciens állapotát:

Szehr Lajos úr 78 éves férfi betegünk 2022 szeptemberében jelentkezett nálunk először egy erős jobb oldali csípő fájdalommal. Megállapítottuk, hogy a jobb oldali csípőizületben egy nagyon előrehaladott csípőízületi kopás látható. Ezért felajánlottuk neki, hogy csípőprotézis műtéttel operáljuk meg. ….Ő beleegyezett ebbe a beavatkozásba és 2-3 héttel a vizsgálatot követően már sorra is került a műtét.

Az előrehaladott csípőízületi kopás esetén a fájdalom és mozgásbeszűkülés már olyan mértékű, hogy a konzervatív terápia hatástalan lenne. Ekkor az egyetlen és optimális megoldást a protézis beültetése jelenti.

Cement nélküli csípőízületi protézis

Dr. Gáspár Szabolcs a cement nélküli protézis beültetésről:

Ez egy cement nélküli csípőízületi protézis beültetés volt. Feltártuk a csípőízületet, arrébb húztuk az izmokat és miután eltávolítottuk a károsodott combfejet, előkészítettük a csípőízület beültetésének a helyét. És egy cement nélküli rendszert ültettünk be neki….Ez egy nagyon korán terhelhető rendszer.

Egyre elterjedtebb, és a tapasztalt ortopéd sebész szakorvosok által legtöbbször alkalmazott a cement nélküli protézis, ami speciálisan úgy van kialakítva, hogy arra a csontszövet rá tud nőni.

Műtét után

A műtét után felébredtem és egy deka fájdalmam nem volt a kórházban amíg ott voltam bent a 3 napot. Ott már sétáltam mankóval, járókeret nélkül. Attól a perctől kezdve nincs fájdalmam, ahogy megműtött és felébredtem. Azóta is csak jót tudok mondani.

A kórházban a csípőprotézis műtétet követő napon már fel lehet állni és el lehet kezdeni a sétát. A műtött végtag ekkor már terhelhető a teljes testsúllyal, valamilyen segédeszköz (mankó, járókeret) használat mellett.

Néhány nappal (általában 3 - 5 nap) az operáció után el lehet hagyni a kórházat és otthon lehet folytatni a lábadozást.

A gyógytorna fontossága

A műtét utáni kórházi tartózkodás során a BMM gyógytornásza segít a páciensnek elkezdeni járni, lépcsőzni. A gyógytorna a kórház elhagyását követően is folytatódik, a beteg lehető leggyorsabb és legteljesebb felépülése érdekében.

Dr. Gáspár Szabolcs összegezte a műtét utáni gyógyulást és a gyógytorna szerepét: összegezte a műtét utáni gyógyulást és a gyógytorna szerepét:

8 nappal a műtét után visszahívtuk, eltávolítottuk a bőrkapcsokat….kértük, hogy folytassa a megkezdett gyógytornát. A műtétet követő 6. héten visszajött egy kontroll vizsgálatra, ekkor már segédeszköz nélkül járt az úr.….arra biztattuk Őt, hogy ezt követően is végezze a gyógytornát. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen Ő egy nagyon beszűkült ízületi mozgással került hozzánk. Olyan fájdalmai voltak már, hogy szinte csak egy minimális hajlítás és nyújtás volt a csípőjében szeptemberben. Januárban minden segédeszköz nélkül fájdalommentesen tudott járni.

Magánorvosi klinikánkon a pácienseink jólléte számunkra elsődleges. Nálunk lehetőség van arra, hogy betegünk a számára legszimpatikusabb orvos segítségével járja végig a teljes gyógyulás útját.

Páciensünk elégedettsége számunkra értékes visszacsatolás, hogy tovább folytassuk munkánkat és minél több embernek segíthessünk.

Csak javaslom mindenkinek, akinek ilyen problémája van. Nem kell félni! Nagyon hálás vagyok most is a doktor úrnak!