Gerinc a testünk tartóoszlopa, amely csigolyákból áll. Feladata a testtartás biztosítása és a nagyobb kiterjedésű mozgások koordinálása. Erős és egyben mozgékony vázat ad a törzsünknek, éppen ezért épsége kulcsfontosságú az akadálymentes hétköznapokhoz.

Gerinc vizsgálatA porckorongok, olyan porclemezek, amelyek a csigolyák között elhelyezkedve rugalmas összeköttetést biztosítanak azok között. Ez által válik gerincünk hajlékonnyá, mozgékonnyá. Az ortopédia egyik fő szakterülete kifejezetten a gerinc megbetegedéseivel foglalkozik.

A gerincpanaszok kialakulásának számos oka lehet, ahogyan a panaszok is igen sokrétűek – a nyaki merevségtől, a porckorongsérven át, egészen a lumbágóig.

Az ortopédiai statisztikák szerint az egyik leggyakoribb gerincelváltozás a scoliosis, azaz a gerincferdülés. Ilyenkor a gerincoszlop oldalirányú görbületéről beszélünk, amely problémákat okozhat a mindennapi életünk során.

A gerincferdülés tünete

gerincferdülésAz egyik váll vagy csípő magasabban van, mint a másik. Ez hátfájást, sánta járást és csökkent fizikai terhelhetőséget okoz, de a későbbiekben súlyosabb szövődmények is felléphetnek, például légzési elégtelenség vagy szívprobléma. A gerincferdülés jellemzően gyerekkorban, 10-12 évesen alakul ki, oka általában a mozgásszegény életmód és a gyenge hátizomzat. Ezért kiemelten fontos már gyermekkorban is, de felnőttként ugyanúgy, az ortopédiai szűrővizsgálatok elvégzése.

A panaszoktól függően az ortopéd szakorvos fizikális vizsgálatot végez, esetleg képalkotó diagnosztikát javasol. A vizsgálatok alapján felállítja az ortopédiai szakvéleményt és terápiát javasol. A gerincproblémák jelentős részére speciális gyógytornával (McKenzie-módszer, Schroth-terápia, Gerincstabilizációs tréning) kezelhető és akár visszafordítható. Az ortopéd szakorvos a szakképzett gyógytornásszal együttműködve alakítja ki a panasz megszüntetéséhez szükséges terápiás tervet.

Testünk mozgékonyságának fenntartása érdekében tehát kiemelten fontos gerincünk védelme és karban tartása. Fájdalom, merevség és egyéb panaszok esetén mielőbbi ortopédiai vizsgálat ajánlott, hiszen a panaszok annál könnyebben kezelhetőek, minél gyorsabban diagnosztizálják.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This