Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Fitymaszűkület

Fitymaszűkület, fityma letapadása Oka, tünete, kezelése

szerző Dr. Ringwald Zoltán | 2020.02.03.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Milyen megoldások vannak a fitymaszűkület műtét nélküli kezelésére?

A fitymaszűkület első sorban kisgyerekeket érint, de kamaszkorban, és akár felnőtt korban is okozhat problémát. 13-14 éves korig kb a gyerekek 58%-ának megoldódik a fityma beszűkülése, 17-18 éves korig kb 98 %-nak is.

Fityma tornával és szteroidos krémmel lehet konzervatívan kezelni. Ha gyulladást tapasztalunk, akkor feltétlenül kezelni kell, pl. Betadine-al. Súlyos esetben orvosi segítségre van szükség. Kisgyerekeknél a műtétet, ha lehet el kell kerülni, hiszen az altatás a nagyon kicsi gyerekeknél veszélyes lehet, tehát, amíg lehet meg kell próbálni manuális módszerrel megoldani. Ha gyulladt, vagy sebes a fütyije, akkor még fontosabb a szokásosnál is alaposabb tisztítás, de lehetőleg ne áztassuk, ilyenkor inkább a zuhanyzás javasolt, a vízben való hosszas tartózkodást kerülni kell, tehát strandra se menjen a gyerek, amíg nem gyógyul meg teljesen.

A fitymaszűlületnek két változata van

Fiziológiás fimozis, sejtes összetapadása a fityma bőrének a makkhoz. Ez főleg fiatal korban könnyen orvosolható, kezelhető manuálisan is. Pl Steroidos krémmel, illetve fityma tornával, fityma nyújtó gyakorlatokkal, rendszeres hátrahúzással, alapos mosással a fityma alatti részen. Meg kell tanítani a kisfiúkat arra, hogy fürdésnél hogyan mossák meg alaposan, hogy kell hátrahúzni, és a bőr alatt is megmosni, illetve rendszeres hátrahúzással tornáztatni, hogy a súlyosabb szűkületet elkerüljék.

És a patológiás fimózis, ami súlyosabb állapot, és nagy valószínűséggel műtéttel orvosolható. Ilyenkor egy heges gyűrű látható a bőr hátrahúzásakor, ez problémát, fájdalmat okozhat a vizelésnél, illetve, ha felfúvódik a fitymazsák, és lassan ürül ki a vizelet, az is komoly problémákat jelenthet. Ez a folyamat fertőzéshez vezethet, tehát mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Általában ilyenkor is először manuálisan kell megpróbálni kezelni, és csak végső esetben következik a műtét. Fityma műtét esetén csak szélsőséges esetben kerül sor a körbemetélésre. Magyarországon esztétikai körbemetélés hivatalosan nincs. Műtét után is fokozottabban kell figyelni a higiéniára, és Betadine-al kell fertőtleníteni

Rövid fitymafék

Nyugalmi állapotban nem okoz problémát, viszont az erekció fájdalmas lehet, ha rövidebb a fitymafék. Ezt mindenképpen műtéttel lehet megoldani, hogy elkerülje a későbbi szexuális problémát, illetve súlyos esetben, akár a fitymafék szakadása is megtörténhet, ami komoly fájdalommal jár, és a gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe.


Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Ha egyáltalán nem vagy csak alig lehet visszahúzni a fityma bőrét
  • Hogyha hegesedég tapasztalnak a fityma bőr alatt
  • Ha fájdalmas a vizelés, és a fitymazsák felfúvódik, és nehezen ürül
  • Hogyha a merevedésnél fájdalom jelentkezik
  • Ha gyulladást, váladékozást tapasztalnak

Amikor egyetemista voltam egy barátunk megkérte édesapámat, aki szintén orvos, hogy a már idős édesanyát vizsgálja meg, mert pár napja nem érzi jól magát. Mivel medikus voltam elkísértem őt. Nem emlékszem, mi baja volt a néninek, csak arra, ahogy édesapám leült az ágya mellé, megfogta a kezét és nem csinált semmi különöset, csak néhány rövid kérdést tett fel és figyelt. Figyelte a néni minden apróbb rezdülését! Ez meghatározó élmény volt! Imádom figyelni a gyerekeket! Ha bejön hozzám egy kicsi, nem kezdem el rögtön vizsgálni, csak leültetem – vagy csak úgy, vagy anya, apa ölébe – és beszélgetek vele. Egyrészt oldódik a gyerek szorongása, másrészt meg tudom figyelni a gyerek viselkedését és sokkal könnyebb rájönnöm a bajra és a módra, ahogy a gyereknek segíteni tudok, úgy hogy, még akkor is jóban legyünk, amikor kimegy a rendelőből.

Dr. Ringwald Zoltán, Gyermeksebész-traumatológus főorvos

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Fityma szűkület útmutató

Gyermekét fitymaszűkület gyötri?
Töltse le ingyenes Útmutatónkat!

Tudjon meg mindent a gyermekkori fitymaszűkületről

You have Successfully Subscribed!