A csípőszűrés elvégzése minden kisbabánál alapvetően szükséges, azonban sokszor merül fel a kérdés, hogy pontosan mikor ajánlott és milyen esetekben kötelező?

A csecsemőkön az első csípőszűrést az újszülött gyógyász azonnal elvégzi. Azonban ezen kívül szükséges a vizsgálat megismétlése és kiegészítése 6-10 hetes korban, illetve még egyszer 3-4 hónapos korban. Kiegészítés alatt az ultrahangos csípővizsgálatot kell érteni.  Amely sokkal nagyobb bizonyossággal segít kiszűrni a panaszokat még nem okozó esetleges deformitásokat, rendellenességeket.

Az ultrahangos csecsemő csípőszűrés kifejezetten kötelező, amennyiben az újszülött gyógyász erre felhívja a figyelmet. Illetve ha bármilyen fejlődési rendellenességet tapasztalnak a gyermeknél. Kifejezetten szükséges továbbá, ha a baba farfekvéses volt, illetve ha előfordult már csípőficam vagy egyéb csípőízületi rendellenesség a családban.

A korai és alapos csípővizsgálattal számos későbbi probléma és ízületi megbetegedés elkerülhető. Így komoly negatív hatásokat kerülhet el gyermeke számára!

 

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben Dr. Holnapy Gergely gyermekortopéd szakorvos családias környezetben, nagy szaktudással és tapasztalattal vár minden aggódó szülőt és picit!

Pin It on Pinterest

Share This