Oldal kiválasztása

Bokaficam
vagy
bokarándulás?

A bokarándulás

A bokarándulás, közvetlenül a derékfájás után a második leggyakoribb mozgásszervi sérülés. A bokaízületnek jelentős szerepe van a mozgásban, és nagy terhelésnek van kitéve nap mint nap, hiszen alkalmazkodnia kell minden talajtípushoz. Így az aktív (izmok, inak) és a passzív (szalagrendszer) stabilizáció struktúráknak meglehetősen gyors és pontos igazodást kell követniük járás során is. Ha ezek közül bármelyik struktúra is gyengült, nagyobb eséllyel érheti sérülés.

A bokaficam

Bokaficamról abban az esetben beszélünk, ha a bokaízületet alkotó ízületi fej elhagyja az ízületi árkot. Amennyiben ez nem történik meg, rándulásról (disztorzióról) beszélhetünk. A bokaficam tiszta előfordulása igencsak ritka, általában töréssel társul és a felső ugróízületben fordul elő.

Ilyen típusú sérülések közben általában a bokaízület befelé fordul, de ritkább esetekben kifelé is fordulhat. Leggyakrabban egy rossz lépés vagy egy járműről való leszállás közben történnek meg a balesetek.

 

A bokaficamok és -rándulások főként sportolás közben fordulnak elő vagy olyan tevékenységek során, ahol az oldalirányú mozgások és a sebesség vagy a mozgásirány hirtelen változása gyakran előfordul, pl. a kosárlabda, a futball, a kézilabda, a jégkorong stb. Gyakori még izomgyengeség, látászavarok vagy egyensúlyhiány miatt gyerekenél és idősebb embereknél is. A bokaficam gyógyulási ideje 6 héttől akár több hónapig tarthat.

Bokarándulás stádiumai

1. fokozat – ilyenkor a szalagok megnyúlnak anélkül, hogy elszakadtak volna, minimális vagy nincs duzzanat és maradandó fájdalom, a funkció általában normális vagy minimálisan károsodott, a teljes gyógyulás pedig 2-3 hétig tart.

2. fokozat – mérsékelt torzulási szint, amelyet intenzívebb fájdalomszint jellemez, lokalizált duzzanat, bokaízületi merevség, és lehetséges részleges szalagszakadás. 2-3 hónapos rehabilitáció után térhet vissza a normál aktivitásához.

3. fokozat – a sérülés legsúlyosabb esete és erős fájdalom jellemzi, amely ha idegkárosodás áll fenn, a sérülés után csökkenhet. Nagy duzzanat, intenzív ízületi merevség és a mozgás korlátozása követi. A külső szalagrendszer és az ízületi tok teljes megszakadása miatt a bokát lazának és instabilnak érzékeli, ami bizonyos esetekben műtéti kezelésre szorulhat. Visszatérés a normális életmódhoz kb. 4 hónap után reális.

Bokarándulás kezelése

A szakorvosi vizsgálat során az orvos a fizikális vizsgálat és a képalkotó felvételek (röntgen, MRI, ultrahang) alapján állítja fel a pontos diagnózist és határozza meg a további kezelés menetét. A boka rándulásának kezelése – a fent említett fokozatok szerint – mindig orvosi utasításra történik, mely többnyire konzervatív úton zajlik.

Akut fázisban a RICE módszert alkalmazzák (pihentetés, hűtés, kompresszió és felpolcolás). Ebben az időszakban már érdemes gyógytornász segítségét kérni, hogy a duzzanat és a fájdalom mielőbb csökkenjen (ultrahangos, lézeres kezelés, Kinezio tape, mobilizálás) és elkezdődhessen gyógytorna segítségével a helyreállítás.

Bokafiacm kezelése

A bokaficam kezelése azonnali orvosi ellátást igényel, hogy az ízületet mielőbb helyreállítsák és a keringés minél kevésbé károsodjon. Ez 4-6 hét rögzítést igényel, amit fokozatos funkcionális helyreállítás követ gyógytornász segítségével.

A funkcionális fázisban a boka mozgásának fokozatos visszanyerését feltételezi az alsó lábszár és a láb izom megfelelő erőssége. A hosszú távú cél az izmok együttműködése által visszanyert stabilizáció és egyensúly.

Fontos megemlítenünk, mint minden sérülésnél és rögzítés során, hogy az adott ízület helyzetérzékelése (propriocepcio) lecsökken, melyet a helyes hétköznapi mozgásminták kivitelezése érdekében mindenképp helyre kell állítani, ezzel megelőzve más vagy egy újabb sérülés kialakulását.

Megelőzésképpen javasolt tornagyakorlatok segítségével az ízületi stabilitás növelése, amihez hozzájárulhat a megfelelő lábbeli kiválasztása vagy talpbetét viselése is.

Nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan szinten tartsam az eddig megszerzett tudásomat, és minél szélesebb körben bővítsem is a továbbiakban. 

Ocsaky Annamária

Gyógymasszőr

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!
Futással kapcsolatos kérdése, panasza van? Azonnali segítségre van szüksége?
Felmérné fizikai állapotát?
A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Sportmasszázs az izmok és izületek egészségéért

Magánrendelőnkben a legfelkészültebb gyógy-és sportmasszőrök, valamint ortopéd szakorvosok állnak rendelkezsére Budapesten – 3 helyszínen – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezés

a hét minden napán reggel 7:00-tól este 20:00 -ig .
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

Rheumatoid arthritis – Sokízületi gyulladás

Rheumatoid arthritis - Sokízületi gyulladás Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sokízületi gyulladásnak? Első sorban a kéz és láb kisízületeit érinti a rheumatoid arthritis. Néha más ízületeket is érinthet ez a betegség. Tünetei lehetnek a reggeli ízületi...

Kalapácsujj

Kalapácsujj Oka, kezeléseMitől alakul ki a kalapácsujj? A kalapácsujj a lábujj egyfajta eldeformálódása, ami lehet örökletes, vagy nem megfelelő cipő hordásától, esetleg rossz lábtartásból adódóan is előfordulhat. A kalapácsujj a láb statikus állapotának megváltozása...

Bütyök

Bütyök mitől alakul ki a bütyök? Hogyan és mitől alakul ki a bütyök? A bütyökre való hajlam örökölhető, lehet genetikai oka, viszont a nem megfelelő cipő (szoros, keskenyorrú, magassarkú) viselése, vagy nagyobb terhelés is okozhatja. Ez a lábdeformitás is nagyobb...

Sarokfájdalom

sarokfájdalom Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sarokfájdalomnak? Ha a láb, a talp és a sarok nagyobb terhelésnek van kitéve, akkor előfordulhat, hogy már a reggeli felkelésnél erős sarokfájdalmat érez. A fájdalom lehet szúró vagy tompa, lehet állandó vagy...

A gyermekkori gerincferdülés okai és kezelése

A gyermekkori gerincferdülés okai és kezelése A helyes testtartás megtartása minden korosztályban fontos. Gyermekek esetében mégis különös figyelmet igényel, hiszen egy fiatalkori hanyag tartásból gyakran alakul ki gerincferdülés, ami akár korai porckopáshoz vagy...

Így segíthet a futóknak a masszázs!

Így segíthet a futóknak a masszázs! Ön is a futás szerelmese? Akkor biztos érezte már, ahogy energizálja a mozgás, a futás kihat a teljes napjára, a rendszeres futás pedig akár az egész életét megváltoztatja. Azonban a futás számos veszélyt lehetőségét rejti magában....

Őszi futás nem csak kezdőknek

Ősszel is futna? Tanácsok kezdőknek. Ocskay Annamária - Ultrafutó, gyógytornász tanácsai a futásról, nem csak futóknak Bármennyire is rossz kimondani, a nyár véget ért és megkezdődött az ősz. A futás szerelmesei biztosan nem bánják, mivel hűvösebb időben kellemesebb a...

Rossz a tartása gyermekének?

Rossz a tartása gyermekének? Így ismerheti fel és küszöbölheti ki! A helyes testtartás minden korosztályban fontos. Már egész kicsi korban észrevehető a gyerekeken, ha rosszul tartják magukat, és ebből a későbbiek során állandósult tartásproblémák jelentkezhetek....

Úszás: mire jó és mire nem?

Úszás: mire jó és mire nem?Nyáron egyre többen mennek a szabadba strandolni, napozni, úszni. Hűvösebb időben zárt medencékbe kényszeríti az idő a sportolni vágyókat és az elszántabb hobbi úszókat, de ilyenkor azok számára is vonzóbbak a körülmények, akik nem vágynak...

Mikor, mit sportoljon a gyermek?

Mikor, mit sportoljon a gyermek? Mi legyen vele a tanítás után? Magánrendelőnk gyógytornásza, Volter Imola cikkében a gyermekfejlődés egyik sarkalatos témájában nyújt segítséget a szülőknek. Ha belegondol, gyermeke egész nap az iskolában ül. A tanulással töltött órák...
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hét minden napján 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Share This