Bokaficam
vagy
bokarándulás?

A bokarándulás

A bokarándulás, közvetlenül a derékfájás után a második leggyakoribb mozgásszervi sérülés. A bokaízületnek jelentős szerepe van a mozgásban, és nagy terhelésnek van kitéve nap mint nap, hiszen alkalmazkodnia kell minden talajtípushoz. Így az aktív (izmok, inak) és a passzív (szalagrendszer) stabilizáció struktúráknak meglehetősen gyors és pontos igazodást kell követniük járás során is. Ha ezek közül bármelyik struktúra is gyengült, nagyobb eséllyel érheti sérülés.

A bokaficam

Bokaficamról abban az esetben beszélünk, ha a bokaízületet alkotó ízületi fej elhagyja az ízületi árkot. Amennyiben ez nem történik meg, rándulásról (disztorzióról) beszélhetünk. A bokaficam tiszta előfordulása igencsak ritka, általában töréssel társul és a felső ugróízületben fordul elő.

Ilyen típusú sérülések közben általában a bokaízület befelé fordul, de ritkább esetekben kifelé is fordulhat. Leggyakrabban egy rossz lépés vagy egy járműről való leszállás közben történnek meg a balesetek.

 

A bokaficamok és -rándulások főként sportolás közben fordulnak elő vagy olyan tevékenységek során, ahol az oldalirányú mozgások és a sebesség vagy a mozgásirány hirtelen változása gyakran előfordul, pl. a kosárlabda, a futball, a kézilabda, a jégkorong stb. Gyakori még izomgyengeség, látászavarok vagy egyensúlyhiány miatt gyerekenél és idősebb embereknél is. A bokaficam gyógyulási ideje 6 héttől akár több hónapig tarthat.

Bokarándulás stádiumai

1. fokozat – ilyenkor a szalagok megnyúlnak anélkül, hogy elszakadtak volna, minimális vagy nincs duzzanat és maradandó fájdalom, a funkció általában normális vagy minimálisan károsodott, a teljes gyógyulás pedig 2-3 hétig tart.

2. fokozat – mérsékelt torzulási szint, amelyet intenzívebb fájdalomszint jellemez, lokalizált duzzanat, bokaízületi merevség, és lehetséges részleges szalagszakadás. 2-3 hónapos rehabilitáció után térhet vissza a normál aktivitásához.

3. fokozat – a sérülés legsúlyosabb esete és erős fájdalom jellemzi, amely ha idegkárosodás áll fenn, a sérülés után csökkenhet. Nagy duzzanat, intenzív ízületi merevség és a mozgás korlátozása követi. A külső szalagrendszer és az ízületi tok teljes megszakadása miatt a bokát lazának és instabilnak érzékeli, ami bizonyos esetekben műtéti kezelésre szorulhat. Visszatérés a normális életmódhoz kb. 4 hónap után reális.

Bokarándulás kezelése

A szakorvosi vizsgálat során az orvos a fizikális vizsgálat és a képalkotó felvételek (röntgen, MRI, ultrahang) alapján állítja fel a pontos diagnózist és határozza meg a további kezelés menetét. A boka rándulásának kezelése – a fent említett fokozatok szerint – mindig orvosi utasításra történik, mely többnyire konzervatív úton zajlik.

Akut fázisban a RICE módszert alkalmazzák (pihentetés, hűtés, kompresszió és felpolcolás). Ebben az időszakban már érdemes gyógytornász segítségét kérni, hogy a duzzanat és a fájdalom mielőbb csökkenjen (ultrahangos, lézeres kezelés, Kinezio tape, mobilizálás) és elkezdődhessen gyógytorna segítségével a helyreállítás.

Bokafiacm kezelése

A bokaficam kezelése azonnali orvosi ellátást igényel, hogy az ízületet mielőbb helyreállítsák és a keringés minél kevésbé károsodjon. Ez 4-6 hét rögzítést igényel, amit fokozatos funkcionális helyreállítás követ gyógytornász segítségével.

A funkcionális fázisban a boka mozgásának fokozatos visszanyerését feltételezi az alsó lábszár és a láb izom megfelelő erőssége. A hosszú távú cél az izmok együttműködése által visszanyert stabilizáció és egyensúly.

Fontos megemlítenünk, mint minden sérülésnél és rögzítés során, hogy az adott ízület helyzetérzékelése (propriocepcio) lecsökken, melyet a helyes hétköznapi mozgásminták kivitelezése érdekében mindenképp helyre kell állítani, ezzel megelőzve más vagy egy újabb sérülés kialakulását.

Megelőzésképpen javasolt tornagyakorlatok segítségével az ízületi stabilitás növelése, amihez hozzájárulhat a megfelelő lábbeli kiválasztása vagy talpbetét viselése is.

Nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan szinten tartsam az eddig megszerzett tudásomat, és minél szélesebb körben bővítsem is a továbbiakban. 

Ocsaky Annamária

Gyógymasszőr

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!
Futással kapcsolatos kérdése, panasza van? Azonnali segítségre van szüksége?
Felmérné fizikai állapotát?
A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Sportmasszázs az izmok és izületek egészségéért

Magánrendelőnkben a legfelkészültebb gyógy-és sportmasszőrök, valamint ortopéd szakorvosok állnak rendelkezsére Budapesten – 3 helyszínen – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezés

a hét minden napán reggel 7:00-tól este 20:00 -ig .
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

Így segíthet a futóknak a masszázs!

Így segíthet a futóknak a masszázs! Ön is a futás szerelmese? Akkor biztos érezte már, ahogy energizálja a mozgás, a futás kihat a teljes napjára, a rendszeres futás pedig akár az egész életét megváltoztatja. Azonban a futás számos veszélyt lehetőségét rejti...

Őszi futás nem csak kezdőknek

Ősszel is futna? Tanácsok kezdőknek. Ocskay Annamária - Ultrafutó, gyógytornász tanácsai a futásról, nem csak futóknak Bármennyire is rossz kimondani, a nyár véget ért és megkezdődött az ősz. A futás szerelmesei biztosan nem bánják, mivel hűvösebb időben kellemesebb...

Rossz a tartása gyermekének?

Rossz a tartása gyermekének? Így ismerheti fel és küszöbölheti ki! A helyes testtartás minden korosztályban fontos. Már egész kicsi korban észrevehető a gyerekeken, ha rosszul tartják magukat, és ebből a későbbiek során állandósult tartásproblémák...

Úszás: mire jó és mire nem?

Úszás: mire jó és mire nem?Nyáron egyre többen mennek a szabadba strandolni, napozni, úszni. Hűvösebb időben zárt medencékbe kényszeríti az idő a sportolni vágyókat és az elszántabb hobbi úszókat, de ilyenkor azok számára is vonzóbbak a körülmények, akik nem...

Mikor, mit sportoljon a gyermek?

Mikor, mit sportoljon a gyermek? Mi legyen vele a tanítás után? Magánrendelőnk gyógytornásza, Volter Imola cikkében a gyermekfejlődés egyik sarkalatos témájában nyújt segítséget a szülőknek. Ha belegondol, gyermeke egész nap az iskolában ül. A tanulással töltött...

Nyaralás közben megnő a balesetek száma

Nyaralás közben megnő a balesetek száma Vállficam, csonttörés, térd- és bokaszalag sérülés a leggyakoribb Labdázás közben kicsavarodó térd, vízisíelés közben elszakadó vállszalagok, túrázás közben kiforduló boka – csak néhány olyan baleset, amely a nyári,...

Ősszi futás, sport?

Ősszel is fut, sportol? Ezekre figyeljen! Egészsége, mozgáskészségének megőrzése minden évszakban fontos, így egy zordabb őszi időjárás sem jelenthet igazi akadályt a futás előtt. A zárt térben történő mozgásformák mellett a szabadtéri sportokat kedvelőknek -...

Rendszeres testmozgás? Ezt nyerheti vele!

Rendszeres testmozgás? Ezt nyerheti vele!A mozgás és a sport mindenki számára ajánlott, aki törődik saját egészségével és fontosnak tartja annak megőrzését. Egyre kevesebb fizikai aktivitással jár a mindennapi élet, a munka és a szórakozás. Mondhatni, hogy...

Hogyan kezdjek újra sportolni?

Hogyan kezdjek újra sportolni? Hasznos tippek a sportsérülések elkerüléséhezA mozgás és a sport mindenki számára ajánlott, aki törődik saját egészségével és fontosnak tartja annak megőrzését. Mégis számtalanszor előfordul, hogy másképp hozza az élet, és a...

Média megjelenések

A várandóság alatti mozgásszervi problémákról A várandóság alatti mozgásszervi problémákról beszél Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus szakorvos, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakrendelés orvosa. Ízületekről, porcokról, csípő-...
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hét minden napján 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Share This