Oldal kiválasztása

Bokaficam
vagy
bokarándulás?

A bokarándulás

A bokarándulás, közvetlenül a derékfájás után a második leggyakoribb mozgásszervi sérülés. A bokaízületnek jelentős szerepe van a mozgásban, és nagy terhelésnek van kitéve nap mint nap, hiszen alkalmazkodnia kell minden talajtípushoz. Így az aktív (izmok, inak) és a passzív (szalagrendszer) stabilizáció struktúráknak meglehetősen gyors és pontos igazodást kell követniük járás során is. Ha ezek közül bármelyik struktúra is gyengült, nagyobb eséllyel érheti sérülés.

A bokaficam

Bokaficamról abban az esetben beszélünk, ha a bokaízületet alkotó ízületi fej elhagyja az ízületi árkot. Amennyiben ez nem történik meg, rándulásról (disztorzióról) beszélhetünk. A bokaficam tiszta előfordulása igencsak ritka, általában töréssel társul és a felső ugróízületben fordul elő.

Ilyen típusú sérülések közben általában a bokaízület befelé fordul, de ritkább esetekben kifelé is fordulhat. Leggyakrabban egy rossz lépés vagy egy járműről való leszállás közben történnek meg a balesetek.

 

A bokaficamok és -rándulások főként sportolás közben fordulnak elő vagy olyan tevékenységek során, ahol az oldalirányú mozgások és a sebesség vagy a mozgásirány hirtelen változása gyakran előfordul, pl. a kosárlabda, a futball, a kézilabda, a jégkorong stb. Gyakori még izomgyengeség, látászavarok vagy egyensúlyhiány miatt gyerekenél és idősebb embereknél is. A bokaficam gyógyulási ideje 6 héttől akár több hónapig tarthat.

  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn

Bokarándulás stádiumai

1. fokozat – ilyenkor a szalagok megnyúlnak anélkül, hogy elszakadtak volna, minimális vagy nincs duzzanat és maradandó fájdalom, a funkció általában normális vagy minimálisan károsodott, a teljes gyógyulás pedig 2-3 hétig tart.

2. fokozat – mérsékelt torzulási szint, amelyet intenzívebb fájdalomszint jellemez, lokalizált duzzanat, bokaízületi merevség, és lehetséges részleges szalagszakadás. 2-3 hónapos rehabilitáció után térhet vissza a normál aktivitásához.

3. fokozat – a sérülés legsúlyosabb esete és erős fájdalom jellemzi, amely ha idegkárosodás áll fenn, a sérülés után csökkenhet. Nagy duzzanat, intenzív ízületi merevség és a mozgás korlátozása követi. A külső szalagrendszer és az ízületi tok teljes megszakadása miatt a bokát lazának és instabilnak érzékeli, ami bizonyos esetekben műtéti kezelésre szorulhat. Visszatérés a normális életmódhoz kb. 4 hónap után reális.

  • Facebook
  • Gmail
  • Twitter
  • LinkedIn

Bokarándulás kezelése

A szakorvosi vizsgálat során az orvos a fizikális vizsgálat és a képalkotó felvételek (röntgen, MRI, ultrahang) alapján állítja fel a pontos diagnózist és határozza meg a további kezelés menetét. A boka rándulásának kezelése – a fent említett fokozatok szerint – mindig orvosi utasításra történik, mely többnyire konzervatív úton zajlik.

Akut fázisban a RICE módszert alkalmazzák (pihentetés, hűtés, kompresszió és felpolcolás). Ebben az időszakban már érdemes gyógytornász segítségét kérni, hogy a duzzanat és a fájdalom mielőbb csökkenjen (ultrahangos, lézeres kezelés, Kinezio tape, mobilizálás) és elkezdődhessen gyógytorna segítségével a helyreállítás.

Bokafiacm kezelése

A bokaficam kezelése azonnali orvosi ellátást igényel, hogy az ízületet mielőbb helyreállítsák és a keringés minél kevésbé károsodjon. Ez 4-6 hét rögzítést igényel, amit fokozatos funkcionális helyreállítás követ gyógytornász segítségével.

A funkcionális fázisban a boka mozgásának fokozatos visszanyerését feltételezi az alsó lábszár és a láb izom megfelelő erőssége. A hosszú távú cél az izmok együttműködése által visszanyert stabilizáció és egyensúly.

Fontos megemlítenünk, mint minden sérülésnél és rögzítés során, hogy az adott ízület helyzetérzékelése (propriocepcio) lecsökken, melyet a helyes hétköznapi mozgásminták kivitelezése érdekében mindenképp helyre kell állítani, ezzel megelőzve más vagy egy újabb sérülés kialakulását.

Megelőzésképpen javasolt tornagyakorlatok segítségével az ízületi stabilitás növelése, amihez hozzájárulhat a megfelelő lábbeli kiválasztása vagy talpbetét viselése is.

Nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan szinten tartsam az eddig megszerzett tudásomat, és minél szélesebb körben bővítsem is a továbbiakban. 

Ocsaky Annamária

Gyógytornász-fizioterapeuta

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!
Futással kapcsolatos kérdése, panasza van? Azonnali segítségre van szüksége?
Felmérné fizikai állapotát?
A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Sportmasszázs az izmok és izületek egészségéért

Magánrendelőnkben a legfelkészültebb gyógy-és sportmasszőrök, valamint ortopéd szakorvosok állnak rendelkezsére Budapesten – 3 helyszínen – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezés

a hét minden napán reggel 7:00-tól este 20:00 -ig .
Telefonon:
+36 1 44 33 433
vagy

Elkerülhető a szélütést követő bénulás

Ha időben kezelik, elkerülhető a szélütést követő bénulás.Kevés betegség van, ami olyan hirtelen csapna le és okozna jelentős és hosszú távú életminőség romlást, mint a szélütés. Ahhoz, hogy az agyi stroke-ot követő bénulás elkerülhető vagy gyógyítható legyen, a...

Lökéshullám terápia

A lökéshullám terápia, tabletták és krémek nélkül oldja a fájdalmatKorunk népbetegségének számítanak a különböző mozgásszervi megbetegedések. A tüneti kezelések helyett érdemes a probléma forrására ható gyógymódot, a lökéshullám terápiát választani. A túlsúly, az...

Rheumatoid arthritis – Sokízületi gyulladás

Rheumatoid arthritis - Sokízületi gyulladás Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sokízületi gyulladásnak? Első sorban a kéz és láb kisízületeit érinti a rheumatoid arthritis. Néha más ízületeket is érinthet ez a betegség. Tünetei lehetnek a reggeli ízületi...

Kalapácsujj

Kalapácsujj Oka, kezeléseMitől alakul ki a kalapácsujj? A kalapácsujj a lábujj egyfajta eldeformálódása, ami lehet örökletes, vagy nem megfelelő cipő hordásától, esetleg rossz lábtartásból adódóan is előfordulhat. A kalapácsujj a láb statikus állapotának megváltozása...

Bütyök

Bütyök mitől alakul ki a bütyök? Hogyan és mitől alakul ki a bütyök? A bütyökre való hajlam örökölhető, lehet genetikai oka, viszont a nem megfelelő cipő (szoros, keskenyorrú, magassarkú) viselése, vagy nagyobb terhelés is okozhatja. Ez a lábdeformitás is nagyobb...

Sarokfájdalom

sarokfájdalom Oka, tünete, kezeléseMilyen tünetei vannak a sarokfájdalomnak? Ha a láb, a talp és a sarok nagyobb terhelésnek van kitéve, akkor előfordulhat, hogy már a reggeli felkelésnél erős sarokfájdalmat érez. A fájdalom lehet szúró vagy tompa, lehet állandó vagy...

A gyermekkori gerincferdülés okai és kezelése

A gyermekkori gerincferdülés okai és kezelése A helyes testtartás megtartása minden korosztályban fontos. Gyermekek esetében mégis különös figyelmet igényel, hiszen egy fiatalkori hanyag tartásból gyakran alakul ki gerincferdülés, ami akár korai porckopáshoz vagy...

Így segíthet a futóknak a masszázs!

Így segíthet a futóknak a masszázs! Ön is a futás szerelmese? Akkor biztos érezte már, ahogy energizálja a mozgás, a futás kihat a teljes napjára, a rendszeres futás pedig akár az egész életét megváltoztatja. Azonban a futás számos veszélyt lehetőségét rejti magában....

Őszi futás nem csak kezdőknek

Ősszel is futna? Tanácsok kezdőknek. Ocskay Annamária - Ultrafutó, gyógytornász tanácsai a futásról, nem csak futóknak Bármennyire is rossz kimondani, a nyár véget ért és megkezdődött az ősz. A futás szerelmesei biztosan nem bánják, mivel hűvösebb időben kellemesebb a...

Rossz a tartása gyermekének?

Rossz a tartása gyermekének? Így ismerheti fel és küszöbölheti ki! A helyes testtartás minden korosztályban fontos. Már egész kicsi korban észrevehető a gyerekeken, ha rosszul tartják magukat, és ebből a későbbiek során állandósult tartásproblémák jelentkezhetek....
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Hírlevél
feliratkozás

BMM fizikoterápiás hírleveleire itt iratkozhat fel.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Nyitva vagyunk!


Bejelentkezés: +36 1 44 33 433


BÁTRAN JÖHET HOZZÁNK! ViGYÁZUNK EGYMÁSRA!

Dr. Moravcsik Bence Balázs
BMM orvosigazgató

You have Successfully Subscribed!

Iratkozzon fel a BMM hírleveleire

You have Successfully Subscribed!