Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Bokaficam - bokarándulás

Bokaficam vagy bokarándulás?

szerző Dr. Lang Péter | 2019.10.08.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

A bokarándulás

A bokarándulás, közvetlenül a derékfájás után a második leggyakoribb mozgásszervi sérülés. A bokaízületnek jelentős szerepe van a mozgásban, és nagy terhelésnek van kitéve nap mint nap, hiszen alkalmazkodnia kell minden talajtípushoz. Így az aktív (izmok, inak) és a passzív (szalagrendszer) stabilizáció struktúráknak meglehetősen gyors és pontos igazodást kell követniük járás során is. Ha ezek közül bármelyik struktúra is gyengült, nagyobb eséllyel érheti sérülés.

Bokarándulás stádiumai

1. fokozat
Ilyenkor a szalagok megnyúlnak anélkül, hogy elszakadtak volna, minimális vagy nincs duzzanat és maradandó fájdalom, a funkció általában normális vagy minimálisan károsodott, a teljes gyógyulás pedig 2 - 3 hétig tart.

2. fokozat
Mérsékelt torzulási szint, amelyet intenzívebb fájdalomszint jellemez, lokalizált duzzanat, bokaízületi merevség, és lehetséges részleges szalagszakadás. 2-3 hónapos rehabilitáció után térhet vissza a normál aktivitásához.

3. fokozat
A sérülés legsúlyosabb esete és erős fájdalom jellemzi, amely ha idegkárosodás áll fenn, a sérülés után csökkenhet. Nagy duzzanat, intenzív ízületi merevség és a mozgás korlátozása követi. A külső szalagrendszer és az ízületi tok teljes megszakadása miatt a bokát lazának és instabilnak érzékeli, ami bizonyos esetekben műtéti kezelésre szorulhat. Visszatérés a normális életmódhoz kb. 4 hónap után reális.

Bokarándulás kezelése

A szakorvosi vizsgálat során az orvos a fizikális vizsgálat és a képalkotó felvételek (röntgen, MRI, ultrahang) alapján állítja fel a pontos diagnózist és határozza meg a további kezelés menetét. A boka rándulásának kezelése – a fent említett fokozatok szerint – mindig orvosi utasításra történik, mely többnyire konzervatív úton zajlik.

Akut fázisban a RICE módszert alkalmazzák (pihentetés, hűtés, kompresszió és felpolcolás). Ebben az időszakban már érdemes gyógytornász segítségét kérni, hogy a duzzanat és a fájdalom mielőbb csökkenjen (ultrahangos, lézeres kezelés, Kinezio tape, mobilizálás) és elkezdődhessen gyógytorna segítségével a helyreállítás.

Fontos megemlítenünk, mint minden sérülésnél és rögzítés során, hogy az adott ízület helyzetérzékelése (propriocepcio) lecsökken, melyet a helyes hétköznapi mozgásminták kivitelezése érdekében mindenképp helyre kell állítani, ezzel megelőzve más vagy egy újabb sérülés kialakulását.

Megelőzésképpen javasolt tornagyakorlatok segítségével az ízületi stabilitás növelése, amihez hozzájárulhat a megfelelő lábbeli kiválasztása vagy talpbetét viselése is.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

A bokaficam

Bokaficamról abban az esetben beszélünk, ha a bokaízületet alkotó ízületi fej elhagyja az ízületi árkot. Amennyiben ez nem történik meg, rándulásról (disztorzióról) beszélhetünk. A bokaficam tiszta előfordulása igencsak ritka, általában töréssel társul és a felső ugróízületben fordul elő.

Ilyen típusú sérülések közben általában a bokaízület befelé fordul, de ritkább esetekben kifelé is fordulhat. Leggyakrabban egy rossz lépés vagy egy járműről való leszállás közben történnek meg a balesetek.

A bokaficamok és -rándulások főként sportolás közben fordulnak elő vagy olyan tevékenységek során, ahol az oldalirányú mozgások és a sebesség vagy a mozgásirány hirtelen változása gyakran előfordul, pl. a kosárlabda, a futball, a kézilabda, a jégkorong stb. Gyakori még izomgyengeség, látászavarok vagy egyensúlyhiány miatt gyerekenél és idősebb embereknél is. A bokaficam gyógyulási ideje 6 héttől akár több hónapig tarthat.

Bokaficam kezelése

A bokaficam kezelése azonnali orvosi ellátást igényel, hogy az ízületet mielőbb helyreállítsák és a keringés minél kevésbé károsodjon. Ez 4-6 hét rögzítést igényel, amit fokozatos funkcionális helyreállítás követ gyógytornász segítségével.

A funkcionális fázisban a boka mozgásának fokozatos visszanyerését feltételezi az alsó lábszár és a láb izom megfelelő erőssége. A hosszú távú cél az izmok együttműködése által visszanyert stabilizáció és egyensúly.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A BMM-ben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!