A láb a szezámcsontok nélkül 26 csontból tevődik össze, melyeket a szalagok és az izmok foglalnak egy funkcionális egységbe. Az egyes csontok alakja, elhelyezkedése, egymáshoz való illeszkedése adja a láb jellegzetes, boltozatos kiképzését. Az izmok, ínak és szalagok gondoskodnak a lábfej mozgékonyságáról és terhelhetőségéről.

A láb túlterhelése, sérülése vagy esetleges fejlődési rendellenessége okozhatja a normál működéstől való eltérést, a statikai egyensúly megbomlását. Így számos ortopédiai lábdeformitás alakulhat ki, melyek fájdalmas panaszokat okozhatnak a mindennapokban. Panaszok esetén mielőbb ajánlott ortopéd szakorvos felkeresése és az ajánlott terápia megkezdése.

A három leggyakoribb lábdeformitás manapság a lúdtalp, a bütyök és a kalapácsujj.

Lúdtalp

A statisztikák szerint a lábfájdalmak 90%-ért az úgynevezett lúdtalp a felelős. Lúdtalpról akkor beszélünk, ha a láb boltozatos szerkezete deformálódik vagy eltűnik. Ennek a látszólag ártalmatlannak tűnő ortopédiai betegségnek számos következménye lehet, mint például a csökkenő állóképesség vagy tartási rendellenességek. Gyermekkorban speciális lábtornával még könnyen korrigálható a betegség, ezért kiemelten fontos szerepe van az ortopéd szakorvosi szűrővizsgálatoknak.

Bütyök

Egy másik igen elterjedt ortopédiai elváltozás a lábon a bütyök. A bütyökre való hajlandóság örökölhető, de nagyban hozzájárulnak más életmódbeli körülmények, pl. kényelmetlen cipő viselése, túlterhelés vagy akár a túl gyenge lábizomzat is. Kialakulása azonban megelőzhető, sőt a kialakult probléma is jól kezelhető! Ehhez az első lépés a megfelelő cipőválasztás. Ezen túl gyógytornával kiválóan erősíthetőek a láb megfelelő izmai, amelyek segítenek helyreállítani a lábujjak és a talp ízületeit. A már kialakult bütyköt mindez nem gyógyíthatja teljesen, de a mindennapi fájdalom megszüntethető! Súlyosabb esetekben az ortopéd szakorvos műtéti beavatkozást is ajánlhat, amely után azonban szintén kiemelten fontos a lábfej tornáztatása és az ortopédiai talpbetét viselése.

Kalapácsujj

Az úgynevezett kalapácsujj általában a második- harmadik lábujjat érinti, de kialakulhat a negyedik-ötödiken is. Az elváltozást a láb statikai egyensúlyának megbomlása okozza. Ilyenkor a hajlító-feszítő izmok munkája nem megfelelő, ami miatt az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed. Így jön létre a jellemző kalapácsujj-állás, amely kezdetekben jól korrigálható masszázzsal és lábtornával. Sokat segít a megfelelő cipő és az egyedi ortopédiai gyógytalpbetét viselése is. Fájdalmas panaszok esetén azonban egynapos sebészeti megoldással is orvosolható a probléma.

2 hozzászólás

 1. Cukor beteg vagyok és a tartós túlsúlyom (124kg.) miatt mindkét lábfej deformálódott az elmúlt 3 évben. A talp külső élén lefelé elmozdult egy csont ,( a röntgen felvételen a lábfej csontok ízületi részei egy szürkés masszát mutatnak) . ami a talp résznél úgy néz ki mintha egy fél tojásnyi daganat lenne. Közben sikerült 20 kg-t,fogynom de ez már az állandó fájdalmamon nem segített. Napi 2×1 Dicoflenak fájdalom csillapítót szedek már 4 éve, enélkül mozgásképtelen lennék. A gyógycipő semmilyen javulást nem hozott, hordani sem tudom!
  Kérdés létezik valamilyen kezelés , megoldás a problémámra?

  Tisztelettel! N.I.

  Válasz
  • Kedves N. I.!
   Tisztázni szükséges az Ön által leírt fél tojásnyi “daganat” pontosan mit jelent, valamint a “szürkés massza” a röntgenen. További képalkotó vizsgálatok szükségesek nagy valószínűséggel, így MRI (mágneses rezonancia vizsgálat), azonban ezt látatlanul fizikális vizsgálat nélkül nem tudjuk indikálni. Javaslom ortopédiai szakrendelés felkeresését.
   Üdvözlettel,
   Dr. Moravcsik Bence Balázs

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest

Share This