Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu

A láb ortopédiai elváltozásai

A láb ortopédiai elváltozásai

szerző Dr. Molnár Péter | 2018.10.20.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A láb a szezámcsontok nélkül 26 csontból tevődik össze, melyeket a szalagok és az izmok foglalnak egy funkcionális egységbe. Az egyes csontok alakja, elhelyezkedése, egymáshoz való illeszkedése adja a láb jellegzetes, boltozatos kiképzését. Az izmok, ínak és szalagok gondoskodnak a lábfej mozgékonyságáról és terhelhetőségéről.

A láb túlterhelése, sérülése vagy esetleges fejlődési rendellenessége okozhatja a normál működéstől való eltérést, a statikai egyensúly megbomlását. Így számos ortopédiai lábdeformitás alakulhat ki, melyek fájdalmas panaszokat okozhatnak a mindennapokban. Panaszok esetén mielőbb ajánlott ortopéd szakorvos felkeresése és az ajánlott terápia megkezdése.


A három leggyakoribb lábdeformitás manapság a lúdtalp, a bütyök és a kalapácsujj.

Lúdtalp

A statisztikák szerint a lábfájdalmak 90%-ért az úgynevezett lúdtalp a felelős. Lúdtalpról akkor beszélünk, ha a láb boltozatos szerkezete deformálódik vagy eltűnik. Ennek a látszólag ártalmatlannak tűnő ortopédiai betegségnek számos következménye lehet, mint például a csökkenő állóképesség vagy tartási rendellenességek. Gyermekkorban speciális lábtornával még könnyen korrigálható a betegség, ezért kiemelten fontos szerepe van az ortopéd szakorvosi szűrővizsgálatoknak.

Bütyök

Egy másik igen elterjedt ortopédiai elváltozás a lábon a bütyök. A bütyökre való hajlandóság örökölhető, de nagyban hozzájárulnak más életmódbeli körülmények, pl. kényelmetlen cipő viselése, túlterhelés vagy akár a túl gyenge lábizomzat is. Kialakulása azonban megelőzhető, sőt a kialakult probléma is jól kezelhető! Ehhez az első lépés a megfelelő cipőválasztás. Ezen túl gyógytornával kiválóan erősíthetőek a láb megfelelő izmai, amelyek segítenek helyreállítani a lábujjak és a talp ízületeit. A már kialakult bütyköt mindez nem gyógyíthatja teljesen, de a mindennapi fájdalom megszüntethető! Súlyosabb esetekben az ortopéd szakorvos műtéti beavatkozást is ajánlhat, amely után azonban szintén kiemelten fontos a lábfej tornáztatása és az ortopédiai talpbetét viselése.

BütyökKalapácsujj

Kalapácsujj

Az úgynevezett kalapácsujj általában a második- harmadik lábujjat érinti, de kialakulhat a negyedik-ötödiken is. Az elváltozást a láb statikai egyensúlyának megbomlása okozza. Ilyenkor a hajlító-feszítő izmok munkája nem megfelelő, ami miatt az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed. Így jön létre a jellemző kalapácsujj-állás, amely kezdetekben jól korrigálható masszázzsal és lábtornával. Sokat segít a megfelelő cipő és az egyedi ortopédiai gyógytalpbetét viselése is. Fájdalmas panaszok esetén azonban egynapos sebészeti megoldással is orvosolható a probléma.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Kalapácsujj vagy bütyök teszi fájdalmassá a járást?
Töltse le ingyenes Útmutatónkat!

Minde amit tudnia kell az előláb műtétekről!

You have Successfully Subscribed!