Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Gyermekkori lúdtalp megelőzése

A gyermekkori lúdtalp és megelőzése

szerző Szabó Loránd | 2019.10.14.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A gyermekek egészséges fejlődése minden szülő számára elsődleges. Számos egyéb mozzanat mellett fontos kérdés lehet a lúdtalp kialakulásának megelőzése, hiszen kis odafigyeléssel elkerülhetőek későbbi, akár felnőttkori mozgásszervi problémák.


Mi az a lúdtalp?

A lábboltozat egy rugalmas boltíves szerkezet, egy olyan egység, amely hosszanti- és harántboltozatból áll, és amelynek bármely pontja gyengül, csökken a láb funkcionális működőképessége. Ha ez az egyensúly megbomlik például túlterhelés hatására, olyan deformitások alakulhatnak ki, mint a lúdtalp, ami a hosszanti boltozatok ellaposodását jelenti.

Mit tehet a lúdtalp ellen és az egészséges boltozatért?

A talp izmait egyszerűen és akár játékosan is erősítheti, például egyenetlen talajon való járással vagy akár lábbal történő rajzolással is. Vidám fejlesztő gyakorlat lehet még a játékok elpakolása is, ha a feladatot kizárólag a lábujjak segítségével hajtják végre.

Ajánlott ilyen apró gyakorlatokat naponta kb. 10 - 15 percig végeztetni a gyermekkel, hogy a talp és a boka izmai erősödjenek és mozgásfejlődése megfelelően haladjon.

Lúdtalp gyermekeknél

Az első fontos tudnivaló, hogy minden kisbaba lapos talppal születik, a boltozatok pedig folyamatosan alakulnak ki, egészen 6 - 7 éves korig. Ezért eddig a korig nem is nagyon beszélhetünk lúdtalpról, és nem szükséges lúdtalpbetét sem. Ugyanakkor éppen ebben az időszakban lehet a legtöbbet tenni a gyermek talpizmainak és -szalagjainak fejlesztéséért, hogy a megfelelő boltozatok alakuljanak ki, és ezzel megelőzzék a lúdtalpat.

Mire figyeljen cipőválasztáskor?

Bár a cipőválasztás kardinális kérdés a gyermekeknél, 6 - 7 éves kor alatt nem szükséges, hogy hosszanti- vagy harántemelés legyen a cipőben lúdtalp ellen. Ugyanakkor fontos, hogy a cipő jól támassza meg a sarkat, a talpa rugalmas és kényelmes viselet legyen.

Gyermekkori lúdtalp
Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Lúdtalp vizsgálat és megelőzés

Lúdtalp esetén a gyermekkori prevenció kulcskérdés. Szakorvosunk minden szülő számára azt javasolja, hogy iktassanak be évente egy gyermekortopédiai szűrővizsgálatot, hiszen a kicsiknél bármely elváltozás könnyebben kezelhető, és egy lúdtalp vizsgálat is segít, hogy mielőbb korrigálásra kerülhessen az időben felismert deformitás.

A felnőttkori lúdtalp számos problémát okozhat, hiszen felborítja a talp izom-ín-ízületi egyensúlyát, ami derékfájást, bütyköt, sarkantyút és kalapácsujjat okozhat. Ezek mind olyan fájdalmas és nehezen kezelhető mozgásszervi panaszok, amelyek megnehezítik a mindennapokat, pedig egy kis gyermekkori odafigyeléssel jó eséllyel megelőzhetőek lettek volna.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.

Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!