Oldal kiválasztása

Mikor forduljunk orvoshoz derékfájdalommal?


“Egy napot sem kell várnia. A BMM vállalja, hogy 19 órán belül mozgásszervi szakorvos megvizsgálja hirtelen kialakult ízületi panaszait és elkezdi a kezelést!”

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Mikor kell derékfájással orvoshoz fordulni?


A derékfájdalom az egyik leggyakrabban előforduló mozgásszervi panasz, a népesség kb. 80%-át érinti az élete folyamán legalább egy alkalommal. Derékfájás esetén egy tünetről van szó, melynek hátterében számos különféle ok állhat. A kiváltó ok tisztázása és kezelése érdekében javasolt ortopéd vagy reumatológus szakorvos felkeresése.

Mit nevezünk derékfájdalomnak?


Derékfájdalomról akkor beszélünk, ha fájdalom vagy kellemetlen érzés lép fel az alsó bordaív és a farredő- alsó gluteális redő- közti területen. A fájdalom a fenéktájra-combba-alsó végtag felé sugározhat. A különböző derékfájdalmakat a szakirodalom szerint a lokalizáció és az időtartam alapján csoportosítjuk.

Mióta tart a derékfájdalom?

Akut derékfájás van szó, ha hirtelen jelentkezik és kevesebb mint egy hónapja áll fent.
Subacut derékfájásnak hívjuk, ha 1-3 hónapja áll fent folyamatosan.
Krónikus derékfájdalomnak nevezzük a visszatérő, 3 hónapnál régebb óta fennálló derékfájdalmat.

Tévhitek a derékfájással kapcsolatban


„Áh majd elmúlik” – bagatelizáljuk, nem vesszük komolyan a jeleket. A leggyakoribb tévhit a derékfájdalommal kapcsolatban, hogy elegendő a tüneti kezelés és ráér a kivizsgálás. Bár a kezdődő derékpanaszok lehetnek valóban enyhék, járhatnak csupán diszkomfort érzéssel a deréktájon, mely hamar elmúlik pihentetésre, egy kis kenőcsös kezelésre. Ugyanakkor a derékfájdalomnak mindig van oka, ami tüneti kezeléssel nem fog megszűnni. Visszatérő, vagy erősödő panasz esetén mindenképpen szükséges a szakorvosi kivizsgálás.

“Biztos gerincsérvem van” – pánikba esés. Sokan hajlamosak a legrosszabbra gondolni amikor derékfájdalom jelentkezik. Számukra megnyugtató adat lehet, hogy a derékfájdalom hátterében az esetek csupán 4-5%-ában áll porckorongsérv. Ezzel szemben sokkal gyakoribb, valós ok a környező lágyrészek, kisízületek, izmok és szalagok feszülése, ami az esetek közel 70%-ában jellemző. A derékfájdalom okairól részletesebben lentebb olvashat.

A derékfájdalmat kiváltó valós ok felderítése minden tévhitet segít eloszlatni. Ennek érdekében ortopéd vagy reumatológus szakorvos felkeresése ajánlott.

Mi a különbség a derékfájdalom és a lumbágó között?


A lumbágó latin kifejezés, derékfájdalmat jelent, ebből adódóan sokszor összefolyik a két kifejezés használata. A különbség a fájdalom típusában és lokalizációjában van. A lumbágó a derékfájdalom egyik típusa.

Milyen okai lehetnek a derékfájdalomnak?


A derékfájdalom okára a panasz jelentkezésének körülményeiből és minőségi jellemzőiből következtethetünk. Alapos kikérdezés és szakorvosi fizikális vizsgálat után pedig képalkotó diagnosztikai vizsgálattal nyerhet igazolást a panaszt okozó probléma.

Mozgással összefüggő derékfájdalom esetén mechanikai eredet feltételezhető. Ilyen esetben a fájdalom a gerincet alkotó mozgásszegmentum különböző alkotóelemeiből indul ki. Ez lehet porckorongból, csigolyaközti kisízületből, a csigolyák közötti szalagrendszerből, és a körülvevő izomzatból eredő fájdalom.
A fájdalmak a fizikai igénybevételtől függően változnak: állás közben, statikus helyzetekben fokozódnak; fekvésre, pihentetésre csökkennek. Az éjszakai, nyugalmi helyzetben jelentkező fájdalom gyulladásra vagy daganatos betegségre utalhat. Ilyenkor azonban egyéb tünetek (rossz közérzet, fogyás, lázas állapot) is társulnak a derékfájdalomhoz.

A porckorongsérv, más néven gerincsérv a derékfájdalom egyik közismert kiváltó oka. A gerincoszlopot alkotó csigolyák között egy rostos gyűrű helyezkedik el. Ez a rostos gyűrű két részből áll: egy külső keményebb burokból és egy belső puha, kocsonyás, rugalmas anyagból. Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a külső burok megreped és átszakad, így a puha, rugalmas, kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé „kifolyik” és nyomás alá helyezi az idegeket. Az idegek nyomása jellegzetes tünetegyüttest hoz létre, ennek az egyik része az erős derékfájás – amennyiben a porckorongsérv a gerincoszlop ágyéki szakaszán jelentkezik. Nem ritka az olyan eset, amikor porckorongsérv nem jár derékfájdalommal.

Mozgással össze nem függő derékfájdalom esetén a panasz eredete nem köthető közvetlenül a mozgási szervrendszer elváltozásaihoz. Ilyenkor a fájdalom a környező szervekből sugárzik át, más betegségből adódóan – például vesekő, nőgyógyászati problémák. Ebbe a csoportba sorolhatjuk továbbá a pszichés vagy lelki okból kialakuló derékfájást is, ami stressz, ritkább esetekben depresszió hatására alakul ki.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mikor várhatunk és mikor ne várjunk?


Ráér az orvost felkeresni: ha fájdalom banális fájdalomcsillapítókra, kenőcsökre vagy kíméletre szűnik, nem társul hozzá más tünet és nem tart tovább 3 napig.

Forduljon gerincgyógyász specialistához, reumatológushoz:

 • ha a panasz visszatér 2 hónapon belül
 • bizonyos testpozicióban mindig fokozódik
 • a fájdalom folyamatosan fennáll, testhelyzettől függetlenül
 • a fájdalom kisugárzik az alsó végtagokba
 • a végtagon gyengeség, zsibbadás, érzéskiesés jelentkezik
 • széklet illetve vizeletürítési problémák állnak fenn
 • hasi fájdalom, láz is jelentkezik
 • a fájdalom erős és baleset, ütés miatt alakult ki
 • ismert daganatos betegség esetén, fájdalom
 • indokolatlan fogyással társul
 • csontritkulás esetén
 • a fájdalom szteroid kezelés mellett fokozódik

A derékfájás komoly betegségek tünete lehet, ezért minden esetben forduljon orvoshoz, ha társtünetek jelentkeznek!

Lumbágó kivizsgálásával reumatológus és ortopéd szakorvos is foglalkozik. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben speciális betegút-protokollt alakítottunk ki az alapos kivizsgálás, és a hatékony, célzott terápiák biztosítása érdekében.

Küldetésünknek tekintjük, hogy pácienseink mielőbb visszanyerjék a mozgás szabadságát, és tartósan, hosszú időre megszabaduljanak a fájdalmas panaszoktól.

A derékfájdalom kivizsgálása


Egy szokványos derékfájdalom hátterében is fontos lehet kideríteni az okot, a háttérben álló probléma diagnosztizálása előtt ugyanis csak tüneti kezelés lehetséges.

A sikeres kivizsgálás alappillérei a BMM betegút-protokollja alapjáni:

 • A kórelőzmény már fél diagnózis, részletes kikérdezéssel sok betegség kizárható.
 • Alapos fizikális szakorvosi vizsgálat. A fizikális vizsgálat alapján szakorvos határozza meg a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatok szükségességét:
  • Röntgen vizsgálattal a csontos elváltozás igazolhatóak. Röntgen felvétel készül általában a gerincről, a csípőízületekről, a térdről és a lábfejről. Ez sokszor elkülönítő diagnosztikai szempontból szükséges.
  • A lágyrészek, a porckorongok, az ízületi porcok, az izmok és ínak állapotáról a rétegfelvétel ad pontos információt.
  • A lágyrészek a porckorong, az ízületi porc, az izmokról, ínakról csak a rétegfelvétel add pontos információt.
  • Esetenként a pontos diagnózis felállításához kiegészítően CT- (computer tomográfia), vagy MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat is szükséges.
  • Idegi érintettség esetén a feltételezett idegkárosodás mértékének meghatározására neurofiziológiai vizsgálat, ENG vagy EMG szükséges.

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok segítségével az anatómiai strukturális elváltozások láthatóvá és mérhetővé válnak, így fény derül a panasz valódi okára.

Az idegvezetéses neurofiziológiai vizsgálatok (ENG/EMG) a BMM Pesti és Óbudai rendelőjében elérhetőek. A szükséges röntgen, ultrahang, CT és MRI vizsgálatokat partnerintézményeink külső helyszínen, külön díjazás ellenében biztosítják.

 • A kórelőzmény, a fizikális vizsgálat és a képalkotó diagnosztika alapján a szakorvos pontos diagnózist állít fel.
 • Személyre szabott kezelési terv készül. Pácienseinket végig kísérjük a gyógyulás útján!

Milyen kezelési lehetőségek vannak?


A derékfájdalomnak különböző okai lehetnek, ezért a kiváltó ok pontos meghatározása alapvető fontosságú a hatékony kezeléshez. A precíz diagnózis felállítása után a szakértő reumatológus, gerincgyógyász, vagy ortopéd szakorvos hatékony kezelési tervet tud kialakítani.


A derékfájdalom kezelésére 2 út áll rendelkezésünkre:

  1. Konzervatív út: konzervatív terápiának nevezzük azokat a kezeléseket, melyek műtét nélkül orvosolják a panaszokat. A konzervatív kezelés célja a gyors fájdalomcsillapítás, és a folyamatos regeneráció. A szakorvos szükség esetén gyulladáscsökkentő és izomlazító készítmények alkalmazását, esetleg injekciót vagy fájdalomcsillapító tapaszt javasolhat a fájdalom enyhítésére. Derékfájdalom esetén a kezelés kiemelten fontos része fizioterápia, ami gyógytornát és fizikoterápiát, esetleg gyógymasszázst foglal magába. A kiváltó ok felderítésével rövid-, közép-, és hosszútávú kezelési módok kombinációja nyújt segítséget a gyógyuláshoz.
  2. Műtéti út: konzervatív kezelésekre nem reagáló esetekben a műtéti beavatkozás hozhat megoldást. Porckorongsérv, csigolyaelcsúszás, gerinccsatorna-szűkület, és a gerinc daganatos betegségeiből adódó panaszok esetén javasolt a műtéti megoldás, ennek eldöntésére idegsebész szakorvos felkeresése ajánlott. A már kialakult gerincsérv műtéti kezelése már nem csak a nyílt műtéti beavatkozással, hanem a minimál invazív műtéti technikával is végezhetők.

Derékfájdalom esetén az esetek túlnyomó részében a műtéti beavatkozás elkerülhető szakszerű gyógytornával és komplex konzervatív terápiával.

A siker kulcs az orvos – páciens együttműködés és a bizalom.

Dr. Moravcsik Bence

Dr. Moravcsik Bence

Ortopéd-traumatológus szakorvos

Dr. Mihola Dóra

Dr. Mihola Dóra

Reumatológus szakorvos

Dr. Lang Péter

Dr. Lang Péter

Ortopéd szakorvos

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!