Ágyéki gerincsérv

Hívjon minket most:

reggel 8-tól este 8-ig, akár szombaton is.

Visszahívást kérek !

A gerinc degeneratív (elváltozásokkal járó) betegségei nagyrészt az ágyéki szegmentumokra tevődik, hiszen ez a leginkább teherviselő gerincszakaszunk.

A gerincoszlop mentén a csigolyák között rugalmas porckorongok találhatóak. Ezek az optimális esetben vízzel teli porckorongok gondoskodnak arról, hogy gerincünk terhelhető és rugalmas legyen. A szervezet öregedése miatt azonban a porckorongok regenerációja csökken, emiatt dehidratálódnak, elkopnak vagy discopathia (a porckorongok alakjának megváltozása) alakulhat ki. A porckorong víztartalmának csökkenésével a kemény külső mögött elhelyezkedő puhább, kocsonyás belső rész a nyomás következtében előreboltosul , vagyis így nyomás alá helyezheti vagy meg is sértheti a gerincvelőből kilépő ideggyököt. Ezt az állapotot hívjuk gerincsérvnek.

Az ágyéki porckorongsérv esetén az irritált ideg az ülőideg, amely biztosítja az inger továbbítását a farizmok és az alsó végtagok felé. Idegi érintettség esetén a fájdalom érezhető a comb és a lábszár hátsó részében, valamint a lábfejben, annak ellenére, hogy a szóban forgó testrészek teljesen egészségesek.

Mire figyeljünk oda, milyen rizikó faktorok vezethetnek a porckorongsérvhez?

– Genetikai hajlam

– Nehéz súly többszöri, ismételt emelése

– Gyakori törzscsavarás, előrehajlás

– Hosszas vezetés

– Ülő foglalkozás

– Akut trauma az ágyéki szakaszon

A rizikófaktorok önmagukban NEM jelentik, hogy ki is alakul az ágyéki gerincsérv, viszont ha a felsoroltak közül több is rendszeresen, életmódszerűen, hosszabb időn keresztül megvalósul, figyelmet kell fordítanunk gyógytornás megelőzésre, mert nagy a kockázata, hogy gerincsérvünk alakulhat ki.

Az ágyéki porckorongsérv tünetei:

– állandó vagy átmeneti, de ismétlődő zsibbadásérzés

– izomgyengeség

– az ideg mentén tűszúrások érzete, hangyamászásszerű érzés

– vizelet- és széklet-visszatartási képtelenség (inkontinencia).

– érzékelési zavarok (érzéketlenség, a másik végtaghoz képest eltérő érzékelés)

– bénulásos panaszok

Az ágyéki gerincsérvnek legjellemzőbb tünete az isiász, mely a nevét az ágyéki szakaszon kilépő ideggyökről (nervus ischiadicus) kapta. Ha a fájdalom az ágyéki gerinc irányából az alábbi utat járja végig: derék – farpofa alsó része – comb hátsó fele – térd külső oldala – külső boka; nagy esély van arra, hogy isiászunk van, melyet AZONNAL ortopéd szakorvossal vagy reumatológussal érdemes kivizsgáltatni, hiszen maga az isiász egy tünet, egészségügyi problémák következménye.

Jellemző, hogy a fájdalom kiváltható testhelyzettel, mozdulattal. Ilyenek lehetnek például, amikor a fájdalom fokozódik köhögés, tüsszentés, orvosi vizsgálati műfogások hatására.

A pontos diagnózis felállításához részletes képalkotó vizsgálat például MRI vizsgálat javasolt. A porckorongsérv konzervatív kezelését ortopéd, reumatológus és neurológus végzi, míg műtétet idegsebészek végeznek. A tünetek megjelenésekor javasolt a kemény alapú fekhelyen való fektetés, majd a szakorvos felkeresése. Terápiás javaslat: gyógyszeres kezelés, fizikoterápia, gerinctorna, végső esetben műtét.

Kivizsgálás: ortopéd szakorvos, reumatológus szakorvos, neurológus szakorvos

Terápia: ortopéd szakorvos, reumatológus szakorvos, idegsebész szakorvos, fizioterapeuta-gyógytornász.

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bejelentkezés telefonon: +36-1-44-33-433

Kérjen időpontot telefonon

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Közvetlen orvosválasztás!

Közvetlen orvosválasztás

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Kérdezzen szakorvosainktól. Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő tel:+3614433433

Kérdezzen orvosainktól

Fájdalom gyötri, de nem biztos a kiváltó okokban? Szeretné tudni panaszait milyen kezeléssekkel szüntethetné meg?
Írjon nekünk és szakorvosaink válaszolnak!

Pin It on Pinterest

Share This