Oldal kiválasztása

Soft lézer kezelés

Lágylézer kezelés


 • Mire jó a soft laser?
 • Milyen területeken és milyen panaszok esetén használják a lágy lézert? 
 • Lágy lézer kezelés módja?
 • Mennyi a soft lézer kezelési ideje?
 • Sérüléseket, műtéteket követően  lerövidíthető a rehabilitációs időszak !

Bejelentkezés

7:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Tatai Krisztina

Tatai Krisztina

Gyógytornász -fizioterapeuta

Nagy Gabriella

Nagy Gabriella

Gyógytornász-fizioterapeuta

Mire jó a soft laser?


A lézerek biológiai hatásukat tekintve két csoportba sorolhatók az orvoslásban: A nagy teljesítményű “kemény-lézerek”/ sebészeti lézerek és a kis teljesítményű “lágy-lézerek“/ avagy gyógyhatású lézerek. A nagy teljesítményű lézereket az erős hőhatás miatt különböző sebészeti beavatkozások, műtétek elvégzésére használják. A Soft Laser készülék a nagy energiájú lézer „szelídebb” változata, a gyógyhatású “lágy-lézerek” csoportjába tartozik (orvostechnikai eszköz). A lézerfény fotokémiai hatását használják fel a jótékony biológiai folyamatok beindításához.

Biostimuláció által a lézersugár elindítja, serkenti a gyógyulást és regenerációt: a soft lézeres készülékek többnyire vörös, infravörös hullámhosszon sugároznak, fényük eléri a sejt mélyén lévő mitokondriumot, ezáltal befolyásolják a sejt folyamatokat, ennek eredményeképpen a mitokondrium több energiát állít elő. A sejtosztódás aktívabb lesz (“felpörgeti” a sejtek működését), az öngyógyító folyamatok beindulnak, stimulálja a sejtregenerációt, érképződést, aktiválja az immunrendszert. Fokozza az endorfinok termelését (a test által termelt fájdalomcsillapító anyag), tehát csökken a fájdalom. A lézersugár elnyelődése hő felszabadulással jár, felmelegíti a kezelt szöveteket. A vérkeringés gyorsulásával a bomlástermékek, gyulladásos méreganyagok eltávolítása megindul. Egyben hatékonyabbá teszi a nyirokkeringést is, így csökken a lágyrészek duzzanata és feszülése is. Fájdalomcsillapításra, ízületek kezelésére, gyulladáscsökkentésre a 800 – 900 nm hullámhosszú (infra) lézert alkalmazunk, mely akár 6-8 cm mélyre is képes hatolni –ilyen a Safe laser 500 is.

Milyen területeken és milyen panaszok esetén használják a lágy lézert? 


A soft lézer készüléket önállóan és vagy kiegészítő terápiaként alkalmazzuk:

 • Sérüléseket/traumát követően: csonttörés; izom-ínhúzódás; izom-ín szakadás; vérömleny; zúzódás esetén
 • Különböző degeneratív, kopásos megbetegedésekben: Ízületi és porckopásnál; reumatikus fájdalmak/gyulladások illetve gerincfájdalmak/gyulladások csökkentésére (lumbago)
 • Túlerőltetéssel járó kórképeknél: Izmok eredésénél vagy tapadásánál túlerőltetés miatt létrejövő csonthártyagyulladás esetén. Például teniszkönyök esetén az alkar feszítőizmainak a könyök külső oldalán található tapadási pontjánál, túlterhelés miatt bekövetkező ín, továbbá a lassan kialakuló csonthártyagyulladás.
  Ínhüvelygyulladások (tendinitis); nyáktömlőgyulladások (bursitis); izomgyulladások (myositis); izomfájdalmak csökkentésére

   

Sérüléseket, műtéteket követően is lerövidíthető a rehabilitációs időszak a soft laser használatával!


Alkalmazzák még egyes bőrgyógyászati; fül-orr-gégészeti kórképek esetében és fogászati-szájnyálkahártya betegségek kezelésére is.

Ellenjavallat / kontraindikáció:


 • Tilos állapotos nőknél az alhas „besugárzása” vérbőség (esetleges veszélyes) fokozódása miatt!
 • Tilos a készülék használata súlyos véralvadási betegségekben szenvedő személyek esetében is!
 • Tilos lézerezni: a daganatok területét, a pajzsmirigyet (ha az túlműködik) és a mell környékét, gombás vagy fertőzött bőrfelületeket és a beültetett pacemaker feletti régiót is.
 • Tilos a festékes anyajegyek „besugárzása”, mivel rákmegelőző állapotnak tekintendő.
 • Pontos orvosi diagnózis nélkül ne „önkezeljünk”, mivel a soft laser a fájdalmat csökkentheti, okát nem minden esetben tudja megszüntetni és (átmenetileg) elfedhet tüneteket, komolyabb betegségeket!

Lágy lézer kezelés módja?


A soft laser készüléket –kontaktban a bőrrel- a fájdalmas pontra kell helyezni és a megadott kezelési ideig világítani az adott területet, majd tovább haladni a következő pontra. Többnyire a nyomásérzékeny pontokat kezeljük.

Mennyi a soft lézer kezelési ideje?


Soft-laserek azok a lézertípusok, melyek az „alacsony” teljesítményük miatt szemmel látható változásokat nem okoznak a besugárzott szövetekben és a várt pozitív hatás általában csak többszörös kezelés után és hosszabb idő elteltével jelentkezik. Egyes kórképeknél, betegségeknél más-más energia mennyiséggel kezelünk a hatékonyság növeléséhez. Hosszabb kezelési idővel tudjuk biztosítani a magasabb energiabevitelt (Joule) . A lézeres besugárzás időtartama a várt hatástól függően általában 1-5 perc.

A kezelések gyakorisága attól függ, hogy mennyi ideje áll fenn az adott probléma, betegség.

  1. Akut betegségek (6 héten belül) ill. postoperatív (műtét utáni időszak) esetekben: A kezelést naponta /1-2 hétig, azt követően a tünetek megszűnéséig 3x/hét kell alkalmazni.
  2. Krónikus betegségek esetén (6-8 héten túl): A huzamosabb ideje fennálló betegségeket ritkábban kezeljük. A lézer készüléket 3x / hét, a tünetek megszűnéséig vagy jelentős csökkenéséig használjuk. A régóta fennálló (krónikus) betegségeknél a gyógyulás hosszabb ideig tarthat (napok, hetek, akár hónapok).

Az első kezelések alatt/után enyhe melegség, bizsergés is érezhető. Egyes (főleg krónikus) esetekben, néhány órával a kezelést követően a test kezelésre adott válaszreakciója miatt a fájdalmak fokozódhatnak, de ez csak átmeneti jellegű.

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Ocskay Annamária

Ocskay Annamária

Gyógytornász-fizioterapeuta

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Nyitva vagyunk!


Bejelentkezés: +36 1 44 33 433


BÁTRAN JÖHET HOZZÁNK! ViGYÁZUNK EGYMÁSRA!

Dr. Moravcsik Bence Balázs
BMM orvosigazgató

You have Successfully Subscribed!