Oldal kiválasztása

Soft lézer kezelés

Lágylézer kezelés


 • Mire jó a soft laser?
 • Milyen területeken és milyen panaszok esetén használják a lágy lézert? 
 • Lágy lézer kezelés módja?
 • Mennyi a soft lézer kezelési ideje?
 • Sérüléseket, műtéteket követően  lerövidíthető a rehabilitációs időszak !

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Tatai Krisztina

Tatai Krisztina

Gyógytornász -fizioterapeuta

Nagy Gabriella

Nagy Gabriella

Gyógytornász-fizioterapeuta

Mire jó a soft laser?


A lézerek biológiai hatásukat tekintve két csoportba sorolhatók az orvoslásban: A nagy teljesítményű “kemény-lézerek”/ sebészeti lézerek és a kis teljesítményű “lágy-lézerek“/ avagy gyógyhatású lézerek. A nagy teljesítményű lézereket az erős hőhatás miatt különböző sebészeti beavatkozások, műtétek elvégzésére használják. A Soft Laser készülék a nagy energiájú lézer „szelídebb” változata, a gyógyhatású “lágy-lézerek” csoportjába tartozik (orvostechnikai eszköz). A lézerfény fotokémiai hatását használják fel a jótékony biológiai folyamatok beindításához.

Biostimuláció által a lézersugár elindítja, serkenti a gyógyulást és regenerációt: a soft lézeres készülékek többnyire vörös, infravörös hullámhosszon sugároznak, fényük eléri a sejt mélyén lévő mitokondriumot, ezáltal befolyásolják a sejt folyamatokat, ennek eredményeképpen a mitokondrium több energiát állít elő. A sejtosztódás aktívabb lesz (“felpörgeti” a sejtek működését), az öngyógyító folyamatok beindulnak, stimulálja a sejtregenerációt, érképződést, aktiválja az immunrendszert. Fokozza az endorfinok termelését (a test által termelt fájdalomcsillapító anyag), tehát csökken a fájdalom. A lézersugár elnyelődése hő felszabadulással jár, felmelegíti a kezelt szöveteket. A vérkeringés gyorsulásával a bomlástermékek, gyulladásos méreganyagok eltávolítása megindul. Egyben hatékonyabbá teszi a nyirokkeringést is, így csökken a lágyrészek duzzanata és feszülése is. Fájdalomcsillapításra, ízületek kezelésére, gyulladáscsökkentésre a 800 – 900 nm hullámhosszú (infra) lézert alkalmazunk, mely akár 6-8 cm mélyre is képes hatolni –ilyen a Safe laser 500 is.

Milyen területeken és milyen panaszok esetén használják a lágy lézert? 


A soft lézer készüléket önállóan és vagy kiegészítő terápiaként alkalmazzuk:

 • Sérüléseket/traumát követően: csonttörés; izom-ínhúzódás; izom-ín szakadás; vérömleny; zúzódás esetén
 • Különböző degeneratív, kopásos megbetegedésekben: Ízületi és porckopásnál; reumatikus fájdalmak/gyulladások illetve gerincfájdalmak/gyulladások csökkentésére (lumbago)
 • Túlerőltetéssel járó kórképeknél: Izmok eredésénél vagy tapadásánál túlerőltetés miatt létrejövő csonthártyagyulladás esetén. Például teniszkönyök esetén az alkar feszítőizmainak a könyök külső oldalán található tapadási pontjánál, túlterhelés miatt bekövetkező ín, továbbá a lassan kialakuló csonthártyagyulladás.
  Ínhüvelygyulladások (tendinitis); nyáktömlőgyulladások (bursitis); izomgyulladások (myositis); izomfájdalmak csökkentésére

   

Sérüléseket, műtéteket követően is lerövidíthető a rehabilitációs időszak a soft laser használatával!


Alkalmazzák még egyes bőrgyógyászati; fül-orr-gégészeti kórképek esetében és fogászati-szájnyálkahártya betegségek kezelésére is.

Ellenjavallat / kontraindikáció:


 • Tilos állapotos nőknél az alhas „besugárzása” vérbőség (esetleges veszélyes) fokozódása miatt!
 • Tilos a készülék használata súlyos véralvadási betegségekben szenvedő személyek esetében is!
 • Tilos lézerezni: a daganatok területét, a pajzsmirigyet (ha az túlműködik) és a mell környékét, gombás vagy fertőzött bőrfelületeket és a beültetett pacemaker feletti régiót is.
 • Tilos a festékes anyajegyek „besugárzása”, mivel rákmegelőző állapotnak tekintendő.
 • Pontos orvosi diagnózis nélkül ne „önkezeljünk”, mivel a soft laser a fájdalmat csökkentheti, okát nem minden esetben tudja megszüntetni és (átmenetileg) elfedhet tüneteket, komolyabb betegségeket!

Lágy lézer kezelés módja?


A soft laser készüléket –kontaktban a bőrrel- a fájdalmas pontra kell helyezni és a megadott kezelési ideig világítani az adott területet, majd tovább haladni a következő pontra. Többnyire a nyomásérzékeny pontokat kezeljük.

Mennyi a soft lézer kezelési ideje?


Soft-laserek azok a lézertípusok, melyek az „alacsony” teljesítményük miatt szemmel látható változásokat nem okoznak a besugárzott szövetekben és a várt pozitív hatás általában csak többszörös kezelés után és hosszabb idő elteltével jelentkezik. Egyes kórképeknél, betegségeknél más-más energia mennyiséggel kezelünk a hatékonyság növeléséhez. Hosszabb kezelési idővel tudjuk biztosítani a magasabb energiabevitelt (Joule) . A lézeres besugárzás időtartama a várt hatástól függően általában 1-5 perc.

A kezelések gyakorisága attól függ, hogy mennyi ideje áll fenn az adott probléma, betegség.

  1. Akut betegségek (6 héten belül) ill. postoperatív (műtét utáni időszak) esetekben: A kezelést naponta /1-2 hétig, azt követően a tünetek megszűnéséig 3x/hét kell alkalmazni.
  2. Krónikus betegségek esetén (6-8 héten túl): A huzamosabb ideje fennálló betegségeket ritkábban kezeljük. A lézer készüléket 3x / hét, a tünetek megszűnéséig vagy jelentős csökkenéséig használjuk. A régóta fennálló (krónikus) betegségeknél a gyógyulás hosszabb ideig tarthat (napok, hetek, akár hónapok).

Az első kezelések alatt/után enyhe melegség, bizsergés is érezhető. Egyes (főleg krónikus) esetekben, néhány órával a kezelést követően a test kezelésre adott válaszreakciója miatt a fájdalmak fokozódhatnak, de ez csak átmeneti jellegű.

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Szladicsné Ocskay Annamária

Szladicsné Ocskay Annamária

Gyógytornász-fizioterapeuta

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!