Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

BMM a mozgásszervi szakértő! +36 (1) 44-33-433 Bejelentkezés hétköznap és szombaton 8:00- este 20:00-ig . bejelentkezes@bmm.hu

Manuálterápia kezelések


 • Mi az a manuálterápia?
 • Milyen probléma esetén alkalmazunk manuálterápiát?
 • Hogyan történik a manuálterápiás kezelés?
 • Milyen manuálterápiás módszert alkalmazunk rendelőnkben?
 • Mi a különbség a manuálterápia és csontkovács között?í
Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Szabó Loránd Domokos

Szabó Loránd Domokos

Gyógytornász -fizioterapeuta

Nagy Gabriella

Nagy Gabriella

Gyógytornász-fizioterapeuta

Mi az a manuálterápia?


A manuálterápia egy speciális, diagnosztikai és terápiás eljárás, ami a mozgásszervi fájdalmak, elváltozások és azok következményeinek kézzel végzett kezelésével foglalkozik.

A kezelést a kórelőzmény megismerése, minden részletre kiterjedő elemzése és egy átfogó vizsgálat előzi meg. Feladata a funkció zavarok feltérképezése és kezelése, pontos anatómiai ismeretek alapján és biomechanikai szabályok figyelembevételével.

A manuálterápia összefoglaló neve azoknak a fogásoknak és eljárásoknak, amelyek a gerinc, végtagok és izomzat rendszerében felmerülő visszafordítható problémák orvoslását célozzák meg. A manuálterápia kezelés általában nem fájdalmas és nem szükséges sok vagy gyakori kezelés a teljes gyógyuláshoz. Ugyanakkor a manuálterápiás kezelés azonnal hathat, ha a megfelelő technikát választottuk.

Milyen probléma esetén alkalmazunk manuálterápiát?


A helytelen vagy kevés mozgás rossz tartást és az ízületek mozgásbeszűkülését eredményezi. Ilyenkor egyes izmok túlnyúlnak, mások megrövidülnek, görcsössé válnak, ami idővel fájdalomhoz vezet. A manuálterápiás kezelés a fájdalom okát kiváltó, mozgásszervi elváltozást kezeli.

Sikerrel használható a gerincgyógyászatban, gerincből kisugárzó idegi fájdalmaknál, végtagban jelenkező zsibbadásoknál, derék és nyaki fájdalom kezelésében, de ugyanakkor bármely sérült ízület mozgástartományának helyreállításában kulcsfontosságú szerepe van.

Sportsérülések utáni rehabilitációs terápiában is nagy szerepet kap, főként az izom-ín, és ízületi sérülések után az ízület mozgásbeszűkülésének oldásában

A manuálterápia alkalmazható:

 • Ízületi porckopás kezelésére,
 • Krónikus, fájdalmas, beszűkült ízületek kezelésére
 • Trauma, műtét utáni rehabilitációban,
 • Mozgásszervi eredetű fejfájás esetén,
 • Túlerőltetésből származó problémák kezelésére (Golfkönyök, teniszkönyök, elülső térdfájdalom)
 • nyak-, hát-, derékfájdalom esetén,
 • Lumbágó, Kisízületi fájdalomra,
 • Porckorong elváltozások,
 • Gerincferdülés okozta fájdalom
 • Végtagzsibbadás esetén,
 • Íngyulladás, izomfájdalom enyhítésére,
 • Nagyízületi fájdalmak esetén: váll, csípő, térd, boka

Manuálterápia terhesség alatt


Manuálterápiás kezelés a terhesség alatt is elfogadott és ajánlott alternatív gyógymód. Hivatalosan a manuálterápia is a terhesség betöltött 12. hetétől ajánlott, csak nem veszélyeztetett terhesség esetében. A hormonális rendszer változása kapcsán létrejövő ízületi lazaság miatt a keresztcsont körüli, csípő táji, medence, és derék problémák a leggyakoribbak. Továbbá gyakran előforduló probléma a régebbről származó nyaki, háti fájdalom, de terhességkor a test statikájának megváltozásával ezek rosszabbodnak. Rendkívül hatékonyan alkalmazható módszer a panaszok enyhítésére.

Hogyan történik a manuálterápiás kezelés?


A manuálterápiát mindig állapotfelmérés és a kórelőzmény alapos elemzésével kezdjük, ami szükséges a funkcionális diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési módok kiválasztásában.

Az állapotfelmérő vizsgálatok két részből állnak egy szubjektiv vizsgálatból és egy alapos fizikai vizsgálatból, beleértve speciális tesztek elvégzését, és a képalkotó vizsgálatokat is, mint a röntgen, CT, MR. A manuálterápia kezelés során a terapeuta gyakran újrateszteli a fájdalmat okozó struktúrát.

A manuálterápiás kezelés során a kezelő egyedi, mobilizáló fogásokkal feloldja a merev, mozgásában beszűkült izmokat, ízületeket, ezáltal javítja a funkciót és csökkenti a fájdalmat. A manuálterápiás módszereknek fontos aspektusa a terapeuta és a páciens összehangolt együttműködése.

A gyógytorna, gyógymasszázs és a fascia (izompólya), trigger pont terápia a manuálterápia kiegészítő módszerei, melyek segítik az érintett izmok, izületek – ellazítását, stabilizálását, erősitését, így tovább növelik a kezelés hatékonyságát.

A mauálterápia célja az egészséges szöveti állapot helyreállítása, a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítása

 

Milyen manuálterápiás módszert alkalmazunk rendelőnkben?


A manuálterápiás módszereket típusok szerint is csoportosíthatjuk, annak alapján, hogy milyen módszertani elgondolás áll a hátterükben. Ennek megfelelően többek között megkülönböztethetünk Barvicsenko-, Dorn-, Maitland,- Mulligan-, maunálterápiát.

Maitland manuálterápia

A Maitland manuálterápia alapja a neuro-musculo-scheletalis vagyis ideg-, izom-, ízületi-rendszer rendellenes működésének és mozgászavarának a vizsgálata és kezelése. A koncepció egy páciens központú gondolkodásmód, amit egy alapos szubjektív vizsgálat után egy precíz és részletes fizikális mozgásszervi vizsgálat következtében a probléma (fájdalom) eredetének felkutatására, illetve a forrás kialakulásának az okára irányul.

A differenciálás és az újratesztelés, a vizsgálat része, ami a speciális tesztekkel segít megtalálni a problémát előidéző struktúrát.
A módszer lényege a pácienssel folytatott folyamatos kommunikáció, újratesztelés, illetve kezelés következtében kialakult állapotra való reagálás.

A kezelés során a fájdalom erőssége, jellege és mértéke határozza meg az alkalmazott technika erősségi fokozatát és az ismétlési számát. A módszer célja a fájdalom csökkentés mellett az izom-, ideg-, és ízületi- rendszer funkciójának optimalizálása, a minél gyorsabb funkcionális rehabilitáció megkezdése érdekében.

Barvincsenko- féle manuálterápia

A módszer Karl Lewit tapasztalatain alapul, amit A. Antolij Barvicsenko orosz orvos átvett, és lényegében az ő neve alatt fut Magyarorszgon.
Amelynek fontos elemei a következők:

 • A módszer nagyon pontos meghatározásokat használ az ízületek kategorizálására, amely ízületek helyét, fajtáját és mozgásuk irányát is osztályozza.
 • Egy másik alapvetés, hogy az ízületi problémákat a teljes mozgató szervrendszeren keresztül szemléli, nem úgy, mint külön problémát. Ezt a teljes szemléletet kiválóan lehet alkalmazni komolyabb betegségek esetén, mint a porckopás és különböző gyulladásos betegségek.
 • A harmadik fontos különbség, hogy a funkcionális blokk, amely megakadályozza a megfelelő mozgást, szintén a teljes mozgatórendszer függvényében kerül vizsgálatra. A módszer szerint a blokk eltüntethető, ha az ízületi tok rossz reflexeit feloldjuk. A Barvincsenko manuálterápia során az ízületi blokkok feloldása után pontosan beállítja a kezelő az ízületi mozgást, így elkerülhető a túlzott mozgás is, amely sérülésveszélyes.
 • A kezelő nem csak a kezét, hanem saját testsúlyát is felhasználja a kezelés során, hogy kellő ellenállást adjon, vagy rögzítse az adott területet.

Mi a különbség a manuálterápia és csontkovács között?


A manuálterápia gyökerei az ősi gyógyító módszerekhez nyúlnak vissza, a modern orvoslás ismereteire támaszkodik. A manuálterápia módszerei és eszköztára a kiropraktika és ostepathia tudományos ismereteire is épülnek.

A manuálterápia nem csontkovácsolás. Manuálterápiát csak szakképzett, diplomával rendelkező orvos vagy gyógytornász javasolt végeznie. Sajnos, a csontkovácsoláshoz semmilyen kötelező végzettség nem tartozik, ezért sokan vannak, akik a megfelelő ismeretek hiányában végzik a kezeléseket.

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Szladicsné Ocskay Annamária

Szladicsné Ocskay Annamária

Gyógytornász-fizioterapeuta

Sándor Dorotya

Sándor Dorotya

Gyógytornász-fizioterapeuta

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kövess minket a közösségi médiában!