Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

BMM a mozgásszervi szakértő! +36 (1) 44-33-433 Bejelentkezés hétköznap és szombaton 8:00- este 20:00-ig . bejelentkezes@bmm.hu

Specifikus hegkezelés
A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is


A tudomány fejlődésével folyamatosan növekszik a lehetőségek tárháza a hegkezelés terápiájában. Nagyon fontos tudni, hogy
a hegkezelést sohasem késő elkezdeni!
Funkcióbeli javulásra a sérülést követő időszakban bármikor van lehetőség. Hatékonyan tudjuk kezelni a különböző sérülések, műtétek, plasztikai műtétek következtében kialakult hegeket, legyen szó traumás sérülést követő műtét miatt kialakuló hegről, császármetszéses hegről, hasi műtétek miatt kialakuló hegekről, vagy akár emlőnagyobbítást követő hegesedésről.


Pontosan mit is jelent a heg?


A heg az elpusztult szövetek pótlása céljából létrejött kollagéndús pótszövet. Sérülések, műtétek következtében alakul ki, ha az eredeti szövet önmaga reprodukciójára már nem képes. A sérülés helyén létrejövő hegszövet az eredeti funkcióit elveszíti, nincs benne bőrpigment, tehát lebarnulni nem fog, nincs izzadság- és faggyúmirigye, nem nő rajta szőr, sem köröm. Nem csupán bőrhegek léteznek, hegesedéssel gyógyulnak az izmok, inak, ízületi tokok, szervek sérülései is.

A seb gyógyulása során jelentős mennyiségű kollagén termelődik, melynek feladata a sérült terület stabilizálása. A heg egy instabil szövet, ami folyamatosan egy fix pont után kutat és ha rátalál, azt magához húzza. Így alakulhatnak ki szöveti letapadások, melyek mozgásszervi, de akár belső szervi problémákat is okozhatnak.

A mozgásszerveket érintő hegek szűkíthetik az ízületi mozgásterjedelmet, megbonthatják az izomegyensúlyt. Belső szerveket érintő hegesedés számos panaszt okozhat, talán nem is gondolnánk, de adott bélszakasz eltávolítását követő bélheg okozhat hasi fájdalmat, puffadást, székrekedést, és akár fájdalmassá válhat a csípőízület hajlítása.
Statisztikák szerint az esetek 60-70%-ban panasz alakul ki a heg kialakulását követő másfél éven belül!

A bőr felszínén keletkező ún. bőrheg csupán “a jéghegy csúcsa”. Tehát a szépen gyógyult heg is lehet a felszín alatt göbös, problémás, amíg egy csúnyán, azaz defektussal hegesedett sebhely is lehet akár problémamentes.
A hegkezeléshez fontos tisztában lenni a heg szakító-szilárdságával, ami 1 hetesen 3%, 3 hetesen 30%, 12 hetesen 80%. Ennek megfelelően adagolhatók a manuális kezelések során a különböző erők.

Nagy Gabriella

Nagy Gabriella

Fizioterapeuta

A hegkezelés alapja a hegesedési defektus


Hegesedési defektus, azaz kóros hegképződés akkor alakul ki, ha a hegesedési folyamat lokálisan vagy szisztémásan sérül. Lokális ok a vérkeringési zavar, fertőzés. Szisztémás okok: belgyógyászati betegségek, egyéni genetikai hajlam a defektus kialakulására, táplálkozási szokások. Négy hegesedési defektus ismert, melyek felismerése a hegkezelés egyik alapját képezi.

1. Hipertróf heg

Göbös hegképződés jellemzi, piros, erőteljesen erezett, viszket, a bőr szintjéből kiemelkedik, azoban a heg vonalát nem lépi át. Forrázások, égések után gyakran alakul ki. Kollagén építése és bontása között megbomlik az egyensúly. Spontán leépülési tendenciája 36 hónap!!Tehát 3 éven belül spontán halványodhat, vékonyodhat.

2. Keloidos heg

Megvastagodott, a bőr szintjéből kiemelkedő jóindulatú szövetburjánzás, mely az eredeti sérülés helyét meghaladja, túlterjed azon,rákúszik a környező ép szövetekre. Viszket, fájdalmas, nincs spontán leépülési tendencia. Fiatal, sötét hajú nőknél: mellkas, hát,váll területén alakul ki.

3. Kontraktúrás heg

Tölcsérszerű bemélyedés jellemzi. Másodlagos sebgyógyulási folyamatokat követően alakul ki, pl. fertőzés miatt ismét fel kellett tárni a műtéti területet. Leggyakoribb hasi műtétek után drainek helyén, varrat helyén, égések után, pattanások, piercingek helyén.

4. Atróf heg

Túl kevés kollagén termelődik a sérülés helyén. Bemélyedés látható a bőrön. Gyakori megjelenési formája a BCG oltás helye, pattanások helye.

Hegkezelési formák


A hegkezelésnek kétféle formája létezik: a manuális és a nem manuális terápiák alkalmazása. A kezelés formáját minden esetben egy alapos vizsgálat után, személyre szabottan határozza meg a hegkezelő specialista. Akár manuális és nem manuális kezelési formák kombinációjával is kialakítható az egyénileg hatékony hegkezelés.

Manuális hegkezelési formák


Rendkívül hatékony kezelési mód, ami a panaszok kiváltó okát, tehát a szöveti letapadásokat felszabadítását célozza. Fontos, hogy a hegkezelés során elért eredményt a páciensnek rendszeres önkezeléssel fenn kell tartani, mobilizációs tréninget kell végezni: pl. fascia tréning, jóga. A lágyrész manuális terápiák közül szép eredmény érhető el az FDM technikával.

Nem manuális hegkezelési lehetőségek


A nem manuális hegkezelés lényege, hogy valamilyen segédeszköz használatával érjük el a letapadások felszabadítását. Ilyen hegkezelési módszer a flossingolás, a köpölyözés, az SMR eszközök használata, a kinesio tape, a cross tape, a kefemasszázs, a Penczel-pálca, és a dermaroller. A hegkezelő specialista által javasolt technikákat a páciens a kezelések során megismeri és begyakorolja, így a későbbiekben önkezelés keretében is végezheti.

Hogyan történik a hegkezelés a BMM-ben?


Időpont egyeztetés alapján, várakozás nélkül fogadjuk pácienseinket hegkezelés konzultációra és terápiára. Első alkalommal egy alapos felmérés és vizsgálat történik, melyet szakképzett terapeutánk végez. Első lépésként a heg kialakulásához vezető sérüléssel vagy műtéttel kapcsolatos orvosi dokumentumok átnézése, átbeszélése történik. Kérjük mindenképp hozza magával a kapcsolódó orvosi dokumentumokat, zárójelentéseket az első konzultációra!

Az anamnézis felvételét követően részletes vizsgálat következik: manuálisan és vizuálisan is feltérképezzük a heget, annak küllemét, elmozdíthatóságát, valamint feltárjuk az esetleges funkciózavarait. A vizsgálat után terapeutánk felvilágosítást ad a talált eltérésekről, és személyre szabott kezelési tervet állít fel.

A hegkezelés több alkalmas terápiát igényel, mely során a meghatározott módszerekkel egyénre szabottan érjük el a heg gyógyulását. Fontos, hogy a hegkezelő terapeuta által megtanított önkezelési technikákat a páciens rendszeresen alkalmazza otthonában is, két vezetett kezelés között.

A hegkezelés időtartama minden esetben a hegtől függ: nagyban meghatározza a heg mélysége, a hegesedési defektus típusa, az eltérések, letapadások súlyossága. Megfelelő hegkezeléssel azonban kivalóan oldhatóak a panaszt okozó problémák!

Magánrendelőnkben elérhető hegkezelési módszerek


A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben szakképzett hegkezelő terapeuta végzi a hegkezelés konzultációt és terápiát. Minden esetben személyre szabott kezelési tervet állítunk fel, mely az alábbi módszereket tartalmazza, egyénileg kombinálva:


  • Fascia kezelés: az izmokat és szerveket beburkoló kötőszövet, azaz a fascia elváltozásainak terápiás módszere.
  • FDM terápia: speciális terápiás fogások, melyek az izompólya elváltozásainak kezelését célozzák.
  • Hegmasszázs: manuális hegkezelési mód, speciális masszázs-technikával.
  • Köpölyözés: ezzel a technikával az izompólya összetapadt rétegei szétválaszthatóak.
  • Flossing terápia: az izmok, ízületek, bőr alatti szövetek stimulációja rugalmas gumiszalagok által. Hatékonyan segíti az egymáshoz tapadt szövetek elmozdulását, ezáltal képes feloldani a letapadásokat.
  • SMR terápiák: az SMR olyan speciális terápiás eszköz, ami saját magunk masszírozására, az izmok és letapadások oldására alkalmas. A terapeuta által betanított gyakorlatokat alkalmazva gyorsan érezhető eredmény érhető el vele.
  • Soft laser kezelés: biostimuláció által a lézersugár elindítja, serkenti a gyógyulást és a sejtregenerációt, fokozza a vér- és a nyirokkeringést a kezelt területen. A fájdalom, és viszketés csillapítására, valamint gyulladáscsökkentésre használható hegkezelési módszer. A letapadásokat önmagában nem kezeli.
  • Ultrahang terápiás hegkezelés.
  • Kinesio vagy cross tape felhelyezés,
  • Hegkezelő pálca alkalmazása.

Egyéb nem manuális hegkezelési lehetőségek


Hegesedési defektus, azaz kóros hegképződés akkor alakul ki, ha a hegesedési folyamat lokálisan vagy szisztémásan sérül. Lokális ok a vérkeringési zavar, fertőzés. Szisztémás okok: belgyógyászati betegségek, egyéni genetikai hajlam a defektus kialakulására, táplálkozási szokások. Négy hegesedési defektus ismert, melyek felismerése a hegkezelés egyik alapját képezi.

1. Kortikoszteroid injekció

Lokális injekciós hegkezelés, mely kémiai úton oldja a szöveti letapadásokat. A kezelt heg magasságbeli csökkenése érhető el vele.

2. Krioterápia

Másnéven hidegterápiás kezelés, ami után a heg laposabbá, lágyabbá válik, azonban a szöveti letapadásokat nem képes feloldani.

3. Röntgen besugárzás

Keloidos hegesedési defektus esetén a korrekciós műtétet követően mérlegelendő az alkalmazása. Kizárólag szakorvosi javaslat alapján végzendő terápia.

4. Hegfelszabadító műtétek

Sok esetben nyújthat megoldást, azonban a korrekciós műtét is hegesedéssel gyógyul. A korrekciós műtét után is hegkezelés szükséges.

5. Krémek

Számos esetben ajánlott a heg külső kezelése valamilyen allantoin, húgysav, vagy heparin tartalmú krémmel. Ezek a heget halványíthatják, a viszketést csökkenthetik, azonban a felszín alatti letapadásokra nem hatnak.

6. Aromaterápia

Magas E-vitamin tartalmú, rugalmasító olajok külsőleg alkalmazhatóak, pl: búzacsíra olaj, shea vaj, körömvirág olaj. Regeneráló olajok: makadámdió, argán olaj. Szövetregeneráló olajok: ligetszépe, vadrózsa olaj. Célszerű ezeket vizes bőrre felvinni vagy aroma vízzel befújni az érintett területet.

Hegkezelés szakképzett terapeutával a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben!