Oldal kiválasztása

Funkcionális tréning

 • Mi az a funkcionális tréning?
 • Mi a funkcionális tréning lényege?
 • Funkcionális tréning / gyógytorna hatásmechanizmusa
 • Funkcionális gyógytorna kezelések
 • Milyen problémák esetén alkalmazzuk a funkcionális gyógytornát?

Bejelentkezés

7:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Tatai Krisztina

Tatai Krisztina

Gyógytornász-fizioterapeuta

Mi az a funkcionális tréning?


Olyan mozgásforma, mely elsősorban a törzs izmainak (core izmok) erősítésére koncentrál. A törzs elsődleges funkciója a stabilizáció és a mobilitás. A mozgásminták célorientáltak és progresszió szintenként kerültek kidolgozásra . Alapszintről indul, eszközzel vagy anélkül, stabil gyakorlatoktól az instabil felé, egyszerűbbektől a nehezebb, összetettebbek felé.

Az ízületeket és izmokat a tér minden irányában, mozgás láncokban mozgatjuk. Minden mozdulat több ízület egyidejű összehangolt munkáját jelenti és minden mozdulat szenzomotoros fejlesztés is egyben: nem csupán „mennyiségi”, hanem „minőségi” izmokat eredményez.

Mi a funkcionális tréning lényege?


A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli.
A mindennapi életben rendeltetésszerűen használt mozdulatainkat gyakoroljuk be, céltudatosan és helyesen: guggolás, hajlás, emelés stb., miközben megtanuljuk a helyes gerinc-, és medencetartást, testünk megfelelő használatát, korrigált helyzetekben.

A Lehetőségek tárháza edzésfajták tekintetében szinte határtalan, nagyon színes a paletta, melyből kedvünk szerint válogathatunk. Természetesen hangsúlyozni kell a képzett szakemberek felügyeletét, akik igényeinknek és szintünknek megfelelően tudnak segíteni abban, hogy sérülésmentesen tegyék funkcionálissá edzéseinket.

Funkcionális tréning / gyógytorna hatásmechanizmusa


A gerinc funkcionális működéséhez az aktív (izomzat, akaratlagosan működtethető elemek) és passzív (akaratlagosan nem működtethető elemek) stabilizáló rendszer megfelelő működése és e két rendszer összehangolt működését biztosító idegi irányítás szükséges. Hatásmechanizmusa az aktív rendszer működtetésén és az idegrendszer szabályozásán keresztül érvényesül. Idegrendszer működésének fejlesztése (Inter – és intramuszkuláris koordináció), ízületvédelem fejlesztése, koordinációfejlesztés, egyensúlyfejlesztés, mozgásminták magas minőségre történő fejlesztése (mozgástanulás progressziója: könnyűtől a nehézig, egyszerűtől a komplexig, ismerttől az ismeretlenig, stabiltól az instabilig).

Funkcionális gyógytorna kezelések


Állapotfelmérést és a funkcionális diagnózis felállítását követően a pácienseink számára egyénre szabott gyógytorna programot állítunk össze:

 

 • lehetőségekhez mérten helyreállítjuk a gerinc funkcionális kapacitását (stabilitás, mobilitás, állóképesség, terhelhetőség)
 • a gerincproblémával összefüggésbe hozható fájdalmak és egyéb tünetek (szenzoros/motoros) csökkentése vagy megszüntetése
 • a már kialakult problémák progressziójának megakadályozása/lassítása
 • egészség megőrzése/prevenció

Milyen problémák esetén alkalmazzuk a funkcionális gyógytornát?


 

 • Traumás és sportsérüléseket követően
 • Mozgásszervrendszeri ill.gerincműtétek utáni rehabilitációban
 • Krónikus fájdalmak esetén (nyak, hát ,derék)

Például derékfájdalom esetében is a sérült struktúra (izom, ízület) mellett a szegmentális idegi szabályozás is csorbát szenved . Az izmok „letiltás” alá kerülnek. A sérülés vagy krónikus fájdalmak , műtétek után kóros mozgásminták alakulnak ki, amelyek segítség nélkül nem normalizálódnak. Ehhez kell a személyre szabott , kontrollált, szakember által vezetett gyógytorna. A beteggel végeztetett törzsstabilizációs tréning célja a mély és felületes izomzat aktivációja. Ez által az állóképességének növelése, a fájdalmak csökkentése, a stabilizáló funkció javítása, ezekkel egyetemben az ízületek védelme a túlterhelésektől és mikrosérülésektől.

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Nagy Gabriella

Nagy Gabriella

Gyógytornász-fizioterapeuta

Ocskay Annamária

Ocskay Annamária

Gyógytornász-fizioterapeuta

Popovics Linda

Popovics Linda

Gyógytornász-fizioterapeuta

Szabó Lóránd

Szabó Lóránd

Gyógytornász-fizioterapeuta

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Nyitva vagyunk!


Bejelentkezés: +36 1 44 33 433


BÁTRAN JÖHET HOZZÁNK! ViGYÁZUNK EGYMÁSRA!

Dr. Moravcsik Bence Balázs
BMM orvosigazgató

You have Successfully Subscribed!