Oldal kiválasztása

Funkcionális tréning

 • Mi az a funkcionális tréning?
 • Mi a funkcionális tréning lényege?
 • Funkcionális tréning / gyógytorna hatásmechanizmusa
 • Funkcionális gyógytorna kezelések
 • Milyen problémák esetén alkalmazzuk a funkcionális gyógytornát?

Bejelentkezés

8:00 - 20:00 telefonon
hétvégén is

Tatai Krisztina

Tatai Krisztina

Gyógytornász-fizioterapeuta

Mi az a funkcionális tréning?


Olyan mozgásforma, mely elsősorban a törzs izmainak (core izmok) erősítésére koncentrál. A törzs elsődleges funkciója a stabilizáció és a mobilitás. A mozgásminták célorientáltak és progresszió szintenként kerültek kidolgozásra . Alapszintről indul, eszközzel vagy anélkül, stabil gyakorlatoktól az instabil felé, egyszerűbbektől a nehezebb, összetettebbek felé.

Az ízületeket és izmokat a tér minden irányában, mozgás láncokban mozgatjuk. Minden mozdulat több ízület egyidejű összehangolt munkáját jelenti és minden mozdulat szenzomotoros fejlesztés is egyben: nem csupán „mennyiségi”, hanem „minőségi” izmokat eredményez.

Mi a funkcionális tréning lényege?


A funkcionális edzés lényege, hogy a testet egészként kezeli.
A mindennapi életben rendeltetésszerűen használt mozdulatainkat gyakoroljuk be, céltudatosan és helyesen: guggolás, hajlás, emelés stb., miközben megtanuljuk a helyes gerinc-, és medencetartást, testünk megfelelő használatát, korrigált helyzetekben.

A Lehetőségek tárháza edzésfajták tekintetében szinte határtalan, nagyon színes a paletta, melyből kedvünk szerint válogathatunk. Természetesen hangsúlyozni kell a képzett szakemberek felügyeletét, akik igényeinknek és szintünknek megfelelően tudnak segíteni abban, hogy sérülésmentesen tegyék funkcionálissá edzéseinket.

Funkcionális tréning / gyógytorna hatásmechanizmusa


A gerinc funkcionális működéséhez az aktív (izomzat, akaratlagosan működtethető elemek) és passzív (akaratlagosan nem működtethető elemek) stabilizáló rendszer megfelelő működése és e két rendszer összehangolt működését biztosító idegi irányítás szükséges. Hatásmechanizmusa az aktív rendszer működtetésén és az idegrendszer szabályozásán keresztül érvényesül. Idegrendszer működésének fejlesztése (Inter – és intramuszkuláris koordináció), ízületvédelem fejlesztése, koordinációfejlesztés, egyensúlyfejlesztés, mozgásminták magas minőségre történő fejlesztése (mozgástanulás progressziója: könnyűtől a nehézig, egyszerűtől a komplexig, ismerttől az ismeretlenig, stabiltól az instabilig).

Funkcionális gyógytorna kezelések


Állapotfelmérést és a funkcionális diagnózis felállítását követően a pácienseink számára egyénre szabott gyógytorna programot állítunk össze:

 

 • lehetőségekhez mérten helyreállítjuk a gerinc funkcionális kapacitását (stabilitás, mobilitás, állóképesség, terhelhetőség)
 • a gerincproblémával összefüggésbe hozható fájdalmak és egyéb tünetek (szenzoros/motoros) csökkentése vagy megszüntetése
 • a már kialakult problémák progressziójának megakadályozása/lassítása
 • egészség megőrzése/prevenció

Milyen problémák esetén alkalmazzuk a funkcionális gyógytornát?


 

 • Traumás és sportsérüléseket követően
 • Mozgásszervrendszeri ill.gerincműtétek utáni rehabilitációban
 • Krónikus fájdalmak esetén (nyak, hát ,derék)

Például derékfájdalom esetében is a sérült struktúra (izom, ízület) mellett a szegmentális idegi szabályozás is csorbát szenved . Az izmok „letiltás” alá kerülnek. A sérülés vagy krónikus fájdalmak , műtétek után kóros mozgásminták alakulnak ki, amelyek segítség nélkül nem normalizálódnak. Ehhez kell a személyre szabott , kontrollált, szakember által vezetett gyógytorna. A beteggel végeztetett törzsstabilizációs tréning célja a mély és felületes izomzat aktivációja. Ez által az állóképességének növelése, a fájdalmak csökkentése, a stabilizáló funkció javítása, ezekkel egyetemben az ízületek védelme a túlterhelésektől és mikrosérülésektől.

Akár mára, holnapra vagy szombatra vasárnapra is tudunk időpontot adni

Nagy Gabriella

Nagy Gabriella

Gyógytornász-fizioterapeuta

Szladicsné Ocskay Annamária

Szladicsné Ocskay Annamária

Gyógytornász-fizioterapeuta

Popovics Linda

Popovics Linda

Gyógytornász-fizioterapeuta

Szabó Lóránd

Szabó Lóránd

Gyógytornász-fizioterapeuta

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kérjen időpontot telefonon!

Minél gyorsabban szeretne időpontot szakrendeléseinkre? Hívjon minket most!

Budai rendelő: +36 (1) 44-33-433

Pesti rendelő: +36 (1) 44-33-433

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Válasszon orvost!

Szeretné Ön kiválasztani kezelőorvosát? Tekintse meg budai és pesti óbudai rendelőnkben dolgozó orvosainkat és terapeutáinkat, és vegye fel vele közvetlenül a kapcsolatot!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hétköznap 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!