Testünk egyik legbonyolultabb ízülete a térdízület, ami kifejezett erőhatások érik a mindennapok és sportolás során egyaránt. Lágyrészek által kevésbé fedett, ezért a stabilitását a térdszalagok biztosítják.

Leggyakrabban az elülső keresztszalag és a belső oldalszalag sérül, míg a hátsó keresztszalag és a külső oldalszalag ritkán érintett. Az elülső keresztszalag jellemzően  a csavarodással járó mozdulatok vagy az ízület oldalirányú kimozdulása során sérülhet. Síelők, focisták és a hirtelen megállással járó labdajátékok tipikus sérülése. 

A károsodás mértékétől függően beszélhetünk teljes vagy részleges szakadásról. Általában duzzanatot, fájdalmat észlelhet, illetve instabilnak érezheti magát, mintha mozgása bekorlátozódna, teljes szakadás esetén pedig egy pattanó, roppanó jelenség tapasztalhat.

Térdízülete stabilitása bármelyik szalag sérülésekor meggyengül, ami a porcfelszíne károsodásához vezethet, tehát ízületi kopás alakulhat ki, ha nem részesül megfelelő időben szakszerű kezelésben. Amennyiben a sérülés után a tünetek bármelyikét tapasztalja, forduljon mielőbb orvoshoz.

 

A diagnózist ortopéd szakorvos állíthatja fel a sérülést követően készített MRI vagy ultrahang felvétel és a fizikális vizsgálat alapján. Ilyen típusú sérüléseknél nem röntgenfelvétel készül, mert a felvételen csak a csontos képletek láthatóak, a lágyrészek viszont nem.

Ha olyan sportokat űz, melyben a térd nagy terhelésnek van kitéve, nagy hangsúlyt kell fektetni a sérülések megelőzésére és elkerülésére. Ilyenkor javasolt a célzott, erősítő, stabilizáló torna, hogy az izmok támogatni tudják a szalagok munkáját. Segítségére lehet a propriocepció fejlesztése, amit a test helyzetének és mozgásának térben és időben való érzékelését jelenti, amit speciális gyakorlatok elvégzésével tud elérni.

Nem csak profi sportolók számára ajánlott fokozottan ügyelni a stabilitásra, hanem azoknak is, akik laza ízületekkel rendelkeznek. Így az idősek körében csökkenhet az elesés kockázata, hobbisportolók pedig megelőzhetik a fájdalmas sérüléseket.

Műteni vagy nem műteni?

Szakorvosi vélemény alapján két útja lehet a sérülések kezelésének.

Fizioterápia akkor lehetséges, ha izomerősítéssel és a jó statika kialakításával a hétköznapi tevékenységeinek kivitelezéshez kielégítő stabilitást tud biztosítani az ízületnek, ilyenkor a műtét elkerülhető. Ennek ellenére a későbbi porcfelszíni elváltozások, kopások kockázata továbbra is fennáll. Általában az oldalszalagok sérülését, részleges szakadásokat és a túlnyúlásokat rögzítő viselésével és gyógytornával lehet kezelni.

Műtét jellemzően a keresztszalagok teljes szakadása esetében, főleg sportolóknak ajánlott. Szalagplasztikát hajtanak végre, aminek során a comb egyik ínjából pótolják a sérült szalagot. 

A műtét utáni rehabilitáció szigorú protokoll szerint történik, betartása elengedhetetlen, hiszen a túlzott erőltetés és a nem megfelelő terhelés súlyos ízületi károsodáshoz vezethet. A rehabilitáció célja a mozgásterjedelem és a stabilitás, a propriocepció helyreállítása, ennek menetét a szakorvos és a gyógytornász kontrollálja, amit a korai vezetett torna és hegkezelés egyaránt elősegít.

A hegkezelés célja a szövetek letapadásának megakadályozása, így a funkció és mozgásterjedelem megtartása, mely korai fázisban lézeres kezeléssel, a sebgyógyulás után ultrahangos- és manuális kezeléssel érhető el. A műtét után keletkezett vérömleny felszívódását a fizikoterápia szintúgy elősegíti, illetve a kinezio tape alkalmazása gyorsíthatja a folyamatot.

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

Pin It on Pinterest

Share This