Oldal kiválasztása

Manapság egyre több fiatalt érint valamilyen mozgásszervi probléma. Ezek közül az egyik, meglehetősen alattomos, ugyanakkor egyre többeket érintő betegség a reumatoid atritisz, ami az autoimmun ízületi betegségek közül az egyik leggyakoribb, kiemelkedő fontosságú betegségcsoport.

Magánrendelőnk reumatológus szakorvosa, Dr. Sterba Gréta a téma szakértőjeként ír erről a problémakörről.

Az autoimmun betegség, ahogyan a nevéből is kitűnik, az immunrendszerünk működési zavarát jelenti. Egész pontosan ilyen esetben immunrendszerünk fokozott aktivitást mutat, és a saját testi sejtei ellen termel kóros ellenanyagokat, ami gyulladást okoz. A reumatoid arthritisz az autoimmun betegségek egyik leggyakoribb típusa, ami a számos reumás-kopásos betegséggel ellentétben általában nem idős korban jelentkezik. Gyakran előfordul akár már serdülőkorban is, általában a fiatal felnőtteket és a középkorúakat érinti (30-40 év). Érdekesség, hogy a statisztikák szerint 3-5-ször több nő érintett ebben a betegségben, mint férfi.

Milyen tünetekkel jár?

• Legtöbbször a kéz vagy a láb kisízületeiben kezdődik a folyamat. Először furcsa merevség érezhető, főleg a reggeli órákban, mintha „be kellene járatni” az ujjakat, mert nehezen mozognak.

• Ezután, vagy akár ezzel egy időben is jelentkezhet a fő tünet: a fájdalom. Az adott terület folyamatos gyulladása erős fájdalommal jár, ami idővel konkrét mozgáskorlátozottságot is okozhat. Például, lábízületi érintettség esetén már egészen korán járásnehezítettség lép fel.

• Előfordul, hogy a gyulladás lázat okoz, ami szintén nehezen csillapítható.

• Felléphet még fáradékonyság, levertség, gyengeség, alvászavar is, melyeket a laikus sokszor nem is köt össze az egyéb panaszaival.

• A tartós ízületi gyulladás idővel látható deformációt okoz az érintett testrészen, például a kézfejen, csuklón.

 Terápia hiányában a betegség egyre romlik és súlyosabb szövődmények is felléphetnek: a gyulladás tovább terjedhet a belső szervekre, májra, vesére, szívre, erekre. A gyulladás azonban visszafordítható – megfelelő és szakszerű kezeléssel.

Kéz fájdalom

Mi történik az ízületekben?

Az ízületek belhártyája válik gyulladásossá, ezért nagyobb mennyiségű folyadékot termel, emiatt látjuk duzzadtnak az ízületeinket. Hosszan fennálló gyulladás esetén a belhártya gyulladása átterjed a ízületi porcra, tokra, később a csontra is, ami az ízületek eltorzulásához vezet.

Nagyon fontos a minél korábbi diagnosztika (hogy a páciens minél hamarabb kerüljön megfelelő szakorvoshoz) és kezdődjön időben a célzott, gyógyszeres terápia!

Mi a kiváltó ok?

Az orvostudomány konkrét kiváltó okot még nem talált, ugyanakkor a genetikai hajlam és bizonyos környezeti tényezők, életmódbeli hatások bizonyítottan hatással vannak a betegség kialakulására. A reumatoid artritisz, tehát örökölhető. A dohányzás, a sok stressz, a gyakori vírusos megbetegedések és a depresszió pedig mind kockázati tényezők.

Mi a megoldás?

Első lépésben fontos, hogy megtörténjen a helyes diagnózis: ennek érdekében fájdalmas és merev ízületi problémával keressünk fel reumatológus szakorvost, aki rendelkezik immunológiai ismeretekkel. Fizikális vizsgálat, labor és általában röntgen vizsgálatokkal a betegség jól körülírható és felállítható a megfelelő terápia. Szteroid és nem-szteroid gyógyszeres készítmények alkalmazásával, fizikoterápiával, speciális ízületi gyógytornával, gyulladáscsökkentő pakolásokkal szép eredmény érhető el. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az akut probléma kezelésénél nem szabad megállni! Az autoimmun betegségeket életünk végéig szükséges gyógyszeres kezeléssel „kordában tartani”.

A kulcsszó a rendszeres és helyes kezelés, ami mellett reumatoid artritisz betegséggel is bárki élhet TELJES ÉLETET!

 

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

+36 1 44 33 433 telefonszámon, a hét minden napján 8:00 - este 20:00 -ig a munkatársaink fogadják hívását, vagy visszahívják Önt.

You have Successfully Subscribed!

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő Logo

Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Szakorvosok válaszolnak kérdésére. 

You have Successfully Subscribed!

Share This