Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus, gerincgyógyászszakorvos válaszol:

A migrén kialakulásának pontos oka máig nem pontosan meghatározott az orvostudományban. Valószínűsíthetően a gyakori stressz is hozzájárul a panaszok megjelenéséhez, de emellett számos egyéb tényező is befolyásolhatja. Az erős fejfájással, hányingerrel és akár látászavarral is együtt járó betegség becslések szerint a népesség 10%-át érinti és növekvő tendenciát mutat az elmúlt évtizedekben.

 

Amennyiben migrénes tüneteket tapasztal, esetleg gyakran visszatérő, erős fejfájással küzd, amely befolyásolja az életvitelét, érdemes szakorvoshoz fordulni. Elsőként neurológus szakembert ajánlott felkeresni, aki egy alapos vizsgálattal kiderítheti, hogy van-e szervi oka a migrénes panaszoknak. Ehhez valamilyen képalkotó vizsgálat elvégzése is javasolt lehet, például koponya vagy nyaki gerinc MRI, esetleg nyaki gerinc röntgen.

 

Neurologia

Kezelhető a migrén gyógyszerrel?

A migrénnel küzdő páciensek nagy részét sikerrel tudják gyógyszerrelkezelni, azonban egyes esetekben ez a fajta terápia hatástalan marad. Ilyenkor érdemes mozgásszervi probléma után kutatni, ugyanis a rossz testtartás és a stressz kombinációja is okozhat akár migrént.

 A helytelen testtartás miatt a nyakizmokat érintő, krónikus izommerevség, izomgörcs kialakíthat úgynevezett csigolyablokkokat. A koponya alatt és az I-es nyakcsigolya közötti részen, vagy az I-es és a II-es nyakcsigolya között húzódó, pici lokális izmok funkciózavara is kiválthat migrénes fejfájást. Amennyiben megbizonyosodott róla, hogy mozgásszervi eredetű migrénnel küzd, a terápiához ajánlott mielőbb felkeresni egy szakképzett fizoterapeutát. 

Hogyan segíthet a gyógytorna? 

A nyaki izmok speciális gyógytornája és a gyógymasszázs segít a krónikus izommerevség feloldásában, így a csigolyablokkok megszüntetése is elérhető. A gyógytornász által előírt, otthon is könnyen elvégezhető gyakorlatok rendszeres ismétlésével a fájdalom oka is orvosolható, így akár a további rohamok is megelőzhetőek. Mindemellett érdemes odafigyelni az egészséges életmódra, étkezésre: a zsíros, túl fűszeres ételek kerülése és megfelelő folyadék bevitel ajánlott.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pin It on Pinterest

Share This