Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Csípő- és térdműtét utáni gyógytorna

Csípő- és térdízületi rehabilitáció – Gyógytorna a műtét után

szerző Nagy Gabriella | 2021.01.15.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

A műtétek sikerességének egyik alappillére a megfelelő rehabilitáció, melynek kulcseleme a szakszerű gyógytorna. A gyógyulási folyamat segítése és a mozgásfunkciók javítása kiemelten fontos a műtét utáni időszakban. Ebben szakértő gyógytornász nyújt segítséget.

Az ortopédiai műtétek leggyakoribb fajtái és a csípő- és a térdprotézis műtétek. Az ilyen beavatkozások után szükséges rehabilitációs protokollt a Nagy Gabriella gyógytornász-fizioterapeutánk foglalta össze ebben a blogunkban.

Csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

Csípőprotézis beültetés esetén, már műtétet megelőző időszakban kiemelkedően fontos a meglévő mozgásbeszűkülések oldása, és az izmok erősítése gyógytornával. Ebben a szakaszban a páciens megtanulja a vénás torna gyakorlatait, és megismerkedik a segédeszközök helyes használatával. Így sokkal könnyebben veszi majd a műtétet követő akadályokat.

A műtét utáni első hetek

A műtétet követő korai időszakban fontos a fájdalomcsillapítás, a kialakult duzzanat csökkentése. Az operált végtagot mindig szükséges felpolcolni, combtőig befáslizni, és napjában többször jegelni. Gyógytornász segít az ún. tiltott mozdulatok megismerésében, melyek a protézis kificamodását okozhatják (tehát a combcsont fejecse eltávolodhat az ízületi vápából). Tiltott mozdulatok: nyújtott lábemelés, a műtött végtag ki- ill. beforgatása, középvonalon túli csúsztatása, ill. a 90 fokon túli csípőhajlítás.

Már a korai szakaszban el kell kezdeni az óvatos bemozgató, erősítő gyógytornát, a tiltott mozgások kerülésének figyelembevételével. Gyógytornász segítségével a páciens lábra áll, gyakorolja a helyes járást. Az operált végtag terhelhetőségét mindig az operáló szakorvos határozza meg, ami függ a protézis típusától, ill. a műtéti technikától egyaránt.

Műtét után 2-6. héten

Műtétet követő 2-6. hét között már komplexebb gyakorlatokkal bővül a gyógytorna. Fokozatosan megkezdődik a segédeszköz elhagyása szakorvosi utasítás szerint. A páciens állapotától függően megkezdhető a szobabiciklizés, kezdetben ellenállás nélkül kb. 10-15 percben.

Műtét után 6 héttel

Kb. a 6-12. hét között megkezdhetőek az ún. funkcionális tréning gyakorlatok, melyek már nem csak az operált csípő körüli izomzat erősítésre fókuszálnak, valamint ilyenkor ajánlott elkezdeni az úszást is (hátúszás, gyorsúszás).

A funkcionális gyakorlatsor összeállítását gyógytornász végzi, a páciens állapota, terhelhetősége alapján. A rehabilitáció célja: csípő körüli izmok, és a törzsizmok megerősítése, a mozgásbeszűkülések oldása, megfelelő járáskép kialakítása.

A rehabilitációs gyógytorna célja és eredménye

A rehabilitáció során a gyógytorna számos kiegészítő kezeléssel bővíthető: TAPE kezelés, flossing, lágyrész manuálterápiák, szükség esetén nyiroködéma terápia.

A rehabilitáció időtartama 6-12 hónap, egyéni adottságoktól függően. Megfelelő programmal a csípőprotézis beültetés után a páciens újra fájdalommentesen és szabadon mozoghat.

Csípő- és térdműtét utáni gyógytorna
Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás

Térdprotézis műtét utáni rehabilitáció

Térdprotézis beültetés esetén, már a műtétet megelőző időszakban kiemelkedően fontos az esetlegesen meglévő mozgásbeszűkülések oldása, a térdízületet stabilizáló izmok célzott erősítése gyógytornával. Célszerű a különböző segédeszközök használatának betanítása is. Így a páciens sokkal könnyebben vághat neki a műtétet követő rehabilitációnak.

A műtét utáni első 6 hét

A műtétet követően a szakorvosi utasításnak megfelelően terhelhető az operált végtag, ez függ a protézis típusától. Gyógytornász segítségével begyakorlásra kerül a helyes járás. A tehermentesítés, ill. részterhelés időszakának tartamát mindig az operáló orvos határozza meg. Ezen időszak alatt megkezdődik az ízület óvatos, fokozatos bemozgatása. Ez történhet passzív térdmozgató géppel, ill. aktív gyógytorna gyakorlatokkal. Fontos a teljes nyújtás mielőbbi elérése. A hajlítás forszírozása fájdalom határig történik.

A műtétet követő kezdeti időszakban a térdízület duzzadt, melyet jegeléssel, fáslizással, polcolással lehet kordában tartani. A gyógytorna gyakorlatok kezdetben a csípő-, és térdízületet körülvevő izmokra fókuszának. Később, ahogy teljes testsúllyal terhelhetővé válik a végtag, térünk át a komplexebb funkcionális tréning gyakorlatokra, amivel már a törzsizmokat is eddzük. A rehabilitációs tréning összeállításakor a gyógytornász figyelembe veszi a páciens életkorát, terhelhetőségét.

A műtét utáni 6. héttől

A terhelési tilalom időszakának leteltét követően a segédeszközök fokozatosan elhagyhatók – kb. a műtétet követő 6-12. hét között. Amíg a járás összképe nem megfelelő, tehát sántítás figyelhető meg, célszerű a segédeszközt használni, amíg az meg nem szűnik. A séták időtartamát minden nap növeljük, ez mindig egyéni terhelhetőség függvénye.

A célzott gyógytorna gyakorlatokon kívül ajánlott a szobabicikli használat, ami gyorsítja az izmok kondicionálását, valamint az úszás (gyorsúszás, hátúszás) is remek lehetőség az erősítésre. Természetesen ezek a mozgások a sebgyógyulás, illetve az önálló, segédeszköz nélküli járás elérése után kezdhetőek el.

A rehabilitációs gyógytorna célja és eredményessége

A rehabilitáció eredményességét sok tényező befolyásolja: a műtétet megelőző térdízületi mozgásbeszűkülés, az izmok állapota, a műtétet követő korai időszak lefolyása (történt-e sebfertőzés), a páciens motivációja, a rendszeres gyakorlás, a terapeuta munkája, az egyéni adottságok.

A rehabilitáció során a gyógytorna számos kiegészítő kezeléssel bővíthető: TAPE kezelés, flossing, lágyrész manuálterápiák, szükség esetén nyiroködéma terápia. A rehabilitáció időtartama 3-12 hónap közé tehető,melyet egyéni adottságok befolyásolnak.

Csípő- és térdízületi panaszok esetén a BMM specialista csapata teljeskörű segítséget nyújt! Kiváló ortopéd szakorvosaink és gyógytornász terapeutáink együttműködve dolgoznak, hogy minden páciensünk mielőbb visszanyerje a fájdalommentes mozgás szabadságát!

Panaszok esetén forduljon hozzánk bizalommal! Foglaljon időpontot szakorvosi vizsgálatra vagy gyógytornára a +36 (1) 44-33-433-as telefonszámon!

Hisszük, hogy a szabad, fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek jár!

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben a legfelkészültebb ortopéd szakorvosokat és gyógytornászokat, valamint a legmodernebb terápiás kezelési lehetőséget biztosítjuk Önnek. Budapesten – 3 helyszínen is – kellemes környezetben várjuk a hét minden napján.
Bejelentkezni ezen a telefonszámon tud: +36 1 44 33 433

BMM – Kiemelkedő szaktudás, igényes környezet és célzott terápia egy helyen!

Térdegészség Titkai

Online Konferencia

Regisztráljon
az ingyenes eseményre.

A konferencián lerántjuk a leplet a térdpanaszokról és kezelési lehetőségekről.

 

You have Successfully Subscribed!