A kollagén a kötőszövetekben természetesen előforduló rostféleség. Az egyes kötőszöveti képletekben változóan magas arányban fordul elő, az ínban pl. 97%-ban. Folyamatosan változik az állománya, a megváltozott terhelésnek (pl. testtömegváltozás) megfelelően újraszerveződik. Ha káros hatás éri a kötőszövetet, javító mechanizmusok indulnak be. A kollagén szövetbe történő injektálásával a saját kollagén termelést tudjuk fokozni, ezeket az ún. “auto-reparatív”, azaz “öngyógyító” folyamatokat serkenteni.

Mire jó a kollagén injekció?

Egy neves olasz professzor úgy határozta meg, hogy a kollagén kezelésnek a csont-ízület-kötőszövet-izomzat rendszer eltérései által okozott fájdalmak csillapításában láthatjuk hasznát. Egy korábbi nagy nemzetközi felmérés során ilyen panaszt a populáció 15-20%-ában írtak le. De mit jelent ez? Arra utal, hogy a mozgásszervi, reumatológiai panasz okát sokszor nem tudjuk egyetlen képlet bajára pontosítani: szerepet játszhat a fájdalomban az ízületi porc kopása, az ízületi tok, szalagok lazulása, degenerációja, az izmok feszülése, az ín tapadási helyének gyulladása, ideg bántalma és még sok minden más. Míg a már szélesebb körben elterjedt hialuronsav elsősorban a porc regenerációjára van jótékony hatással, láthatjuk, hogy a kollagén sokkal több szövetféleségre hat kedvezően. A hagyományos fájdalomcsillapítókkal ellentétben, amelyek jobbára csak a tüneteket szüntetik meg, a kollagén a károsodott szövetek helyreállítását idézi elő. Hatása lassabban alakul ki, de tartós, hosszú hónapokon át fennállhat.

 kollagén

Legyen szó akár váll-, csípő-, térd- vagy egyéb ízületi panaszról, nyak-, hát vagy derékfájdalomról, krónikus isiászról, ínbántalomról, mint a teniszkönyök vagy az Achilles fájdalom, a kollagén kezelés a fájdalom enyhülésének ígéretével kecsegtet.

Hogyan történik a kezelés?

A kollagén injekciós kúra során 5-6 alkalommal javasolják az injekciózást, kezdetben hetente 2x, majd heti 1 alkalommal, de ez rugalmasan változtatható. A kezelendő területen több pontban, viszonylag felületesen, bőr alá fecskendezve oszlatunk el egy alkalommal általában 2 ampulla kollagént, amiből az egyik a régiónak megfelelő, a másik a probléma típusa szerint kiválasztott segédanyagokat (vitaminokat, növényi kivonatokat) tartalmaz. A kúra során tehát kb. 10-12 ampullát használunk fel. Az injekciózást követően semmiféle korlátozottság kialakulására nem kell számítani. A megfigyelések szerint a leggyakrabban panaszolt mellékhatás, a fejfájás bő folyadékfogyasztással megelőzhető.

 kollagen injekció

Mik a kezelés kockázatai?

Természetes anyagról van szó, tehát jelentős mellékhatásra nem kell számítani. Ellenjavallatot az injekció beadásának helyén zajló aktív bőrfolyamat jelent. Előnye, hogy tartós véralvadásgátlás mellett is alkalmazható, és olyan esetben is, amikor a leggyakrabban szteroidot tartalmazó lokális injekció adása egyéb belgyógyászati betegség (cukorbetegség, kifejezett magasvérnyomás-betegség) miatt kerülendő. Doppingnak nem minősül, akár sportolóknál is választható.

Az orvosi kollagén kezelést ajánljuk azoknak, akik a természetes, a panasz okát célzó megoldásokat részesítik előnyben. A mozgásszervi panasszal jelentkező páciens reumatológiai vizsgálatát, kivizsgálását követően lehet arról nyilatkozni, hogy az adott egyedi esetben mit várhatunk a kollagén kezeléstől. Ez nem csodaszer, de a megfelelően kiválasztott indikációban alkalmazva betegeink többségében a fájdalom csökkenését, a mozgásfunkció javulását tapasztalhatjuk.

Lehet, hogy az Ön panaszán is segíthetünk! Várjuk szeretettel a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológiai rendelésén!

0 hozzászólás

Pin It on Pinterest

Share This