Telefon +36 1 4433 433 | Email bejelentkezes@bmm.hu
Gyermekkori gerincferdülés

A gyermekkori gerincferdülés okai és kezelése

szerző Dr. Holnapy Gergely PhD | 2019.10.26.

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Telefon

Bejelentkezés telefonon

Online időpontfoglalás

Online időpontfoglalás


A helyes testtartás megtartása minden korosztályban fontos. Gyermekek esetében mégis különös figyelmet igényel, hiszen egy fiatalkori hanyag tartásból gyakran alakul ki gerincferdülés, ami akár korai porckopáshoz vagy porckorongsérvhez is vezethet. Dr. Holnapy Gergely PhD ortopéd szakorvosunk az alábbi cikkben hívja fel a szülők figyelmét a kockázati tényezőkre, a megoldásokra és a megelőzés fontosságára.


A gerincferdülés tünetei

Szülőként a legfontosabb, hogy figyelje a gyermek tartását ülés és járás közben. A vállak és a csípő asszimetriája már a gerincferdülés tünetei lehetnek, amennyiben ezt észlelik, mindenképpen forduljanak gyermekortopéd szakorvoshoz szűrővizsgálatra.

Mi az a scoliosis?

A gerincferdülés (scoliosis) a gerinc oldalirányú elgörbülését és ezzel párhuzamosan az egyes csigolyák vízszintes elcsavarodását és a nyílirányú görbület csökkenését is jelenti. Ilyenkor a görbületet követően púp jelenik meg, ami a mellkasi szakaszon a bordás, az ágyéki szakaszon a csavarodott csípőizmok következtében alakul ki. Ha a páciens előrehajol, szemmel látható, vizsgálható. Gyakran a gerinc deformitása mellett megváltozik a mellkas alakja is.

A gerincről kétirányú, röntgenfelvételeket ajánlott készíteni álló helyzetben.

A gerincferdülés egy másik gyakori típusa a Scheuermann-féle betegség: a nyílirányú görbületek alakját változtathatja meg, bárhol a gerincen előfordulhat, a változást a szerkezeti eltérések okozzák. A betegség igen gyakori, különböző statisztikai adatok szerint előfordulása 5-15 % között mozog. Ez egy átmeneti, ismeretlen eredetű csontosodási zavar, melynek következtében a csigolyaszerkezet meggyengül, és a csigolyák előrefelé – ék alakban – deformálódnak. Ilyenkor a csigolyatestek széle egyenetlenné válik, szélükön sclerosis (elmeszesedés) jelenik meg és a csigolyák közötti rések is beszűkülnek, gyakran látni ún. Schmorl-féle, kör alakú (borsóra emlékeztető) benyomatokat a csigolyatestekben.

Mi a gyermekkori gerincferdülés oka?

Napjainkban már az óvodások 60%-ánál, és a középiskolások 80%-ánál áll fenn valamilyen testtartásbeli probléma. Szakértőnk szerint ez a fiatalkori hirtelen növésnek köszönhető, mert az izmok fejlődése nem tudja megfelelő ütemben követni a csontok növekedését.

A gerincferdülés kezelése

A felborult izomegyensúlyra van megoldás! Mozgásterápiával, tornával már egészen pici kortól kezdve fejleszthetőek a tartásért felelős mélyizmok, és elkerülhetőek a későbbi mozgásszervi panaszok.

A testnevelés, a testtudat kialakítása, a mindennapi mozgás és sport mind-mind hozzájárul a gyermek megfelelő mozgásszervi fejlődéséhez. Kialakult probléma esetén pedig ajánlott mielőbb gyógytornász szakember felkeresése, hiszen speciális gyermekgyógytornával az adott probléma visszafordítható.

  • Korai szakaszban: úszás, mozgás, gyógytorna.
  • Késői szakaszban: napi szintű gyógytorna ajánlott.

Súlyos, elhanyagolt esetekben a betegség műtéti korrekciója is lehetséges.


Maximális tudással és maximális udvariassággal igyekszem a betegekhez fordulni.

Dr. Holnapy Gergely PhD
Ortopéd-traumatológus szakorvos, egyetemi adjunktus